Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 98. gün: ABD, Ukrayna’ya gelişmiş roket sistemleri gönderecek

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya gelişmiş füze sistemlerinin gönderileceğini açıkladı. Ukrayna ise Kiev yönetiminin 15 bine yakın savaş suçunu incelediğini belirtti. Savaşın 98 gününde bilmeniz gereken her şeyi Medyascope sizler için derledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve Beyaz Saray yetkilileri salı günkü (31 Mayıs) açıklamalarında, 700 milyon dolar değerindeki askeri teçhizat paketinin bir parçası olarak Ukrayna’ya gelişmiş roket sistemleri ve mühimmat gönderileceğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, New York Times (NYT) gazetesine yazdığı makalede, gönderilecek roket sistemlerinin yaklaşık 80 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurma kabiliyeti olduğunu açıkladı. 

En son açıklanan pakette ayrıca Javelin tanksavar füzeleri, top mermileri, helikopterler ve taktik araçlar da yer alacak. Biden yönetimi bugüne kadar Ukrayna’ya, 5 milyar dolar değerinde tanksavar ve uçaksavar füzeleri, insansız hava araçları, helikopterler ve diğer askeri teçhizatlar göndermişti.

Biden dünkü (30 Mayıs) açıklamasında, “Ukrayna’ya Rusya’yı vurabilecek roket sistemleri göndermeyeceğiz” demişti. İsmi verilmeyen üst düzey bir ABD’li yetkili New York Times’a verdiği demeçte, Ukrayna’ya gönderilecek yaklaşık 80 kilometre menzile sahip roket sistemlerinin Ukrayna sınırından ateşlenmesi durumunda Rus topraklarını vurabileceğini kabul etti.

Ancak yetkili, Kiev’in Vaşington’a bunun olmayacağına dair güvence verdiğini ve Biden yönetiminin güvencelerden memnun olduğunu söyledi.

Ukrayna, 15 bine yakın savaş suçunu incelediğini açıkladı

Ukrayna Başsavcısı Irina Venediktova, savaşın başlamasından bu yana Ukrayna’da yaklaşık 15 bin şüpheli savaş suçunun rapor edildiğini söyledi. Venediktova gazetecilere verdiği demeçte, yaklaşık 600 şüphelinin kimliğinin belirlendiğini ve 80 davanın görülmeye başlandığını söyledi. Şüphelilerin listesinde Rusya’nın üst düzey askerleri, politikacılarını ve propaganda ajanlarının da bulunduğunu sözlerine ekledi.

Irina Venediktova

Venediktova, Polonya ve Litvanya’nın soruşturma çalışmalarına destek verdiğini ve Estonya, Letonya ve Slovakya’nın da bu çalışmalara katıldığını söyledi.

Danimarka, AB’nin ortak savunma politikasına katılmak için referanduma gidiyor

Danimarka bugün (1 Haziran) Avrupa Birliği’nin (AB) ortak savunma ve güvenlik politikasında yer alıp almama konusunda karar vermek için referandum düzenliyor. Danimarka’nın, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından güvenlik politikasını yeniden değerlendirdiği belirtildi.

Danimarkalı liderler, bölgesel güvenlik durumunun değiştiğini ve bu durumun Danimarka’yı savunma konularında AB ile daha yakın çalışmaya çağırdığını savunuyor.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen pazar günkü (29 Mayıs) açıklamasında, “Evet oyu vermemiz gerektiğine tüm kalbimle inanıyorum. Avrupa’da güvenlik için savaşmamız gereken bir zamanda komşularımızla daha fazla birlik olmalıyız” dedi.

Danimarka’nın son 30 yıldır Avrupa’nın ortak savunma ve güvenlik politikalarından kendini uzak tuttuğu biliniyor.

Danimarka’da yapılacak referandumun kabul edilmesi, Danimarka’nın AB’nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasına katılması anlamına geliyor.

Rusya, Hollanda, Danimarka ve Almanya’daki sözleşmeleri durdurdu

Gazprom şirketinin doğalgaz satın alımı için ruble kullanılması planı doğrultusunda, planı kabul etmeyen ülkelere gaz satışını keseceğini söylemesinin ardından Rusya, Avrupa’ya yönelik doğalgaz kesintilerini genişletti.

Gazprom salı günkü açıklamasında, Hollandalı şirket GasTerra’ya gaz satışını tamamen kestiğini söylemişti.

Gazprom daha sonraki açıklamasında, 1 Haziran’dan itibaren Danimarkalı Orsted şirketine ve Almanya’ya gaz tedarikinde bulunan Shell Energy şirketine ödemeleri ruble olarak yapmamaları nedeniyle gaz satışını durduracağını açıkladı.

Hollanda hükümeti adına gaz satın alan ve ticaretini yapan GasTerra, ekim ayına kadar Gazprom’dan almayı beklediği 2 milyar metreküp gaz için başka bir yer ile sözleşme imzaladığını söyledi.

Danimarka’nın gaz ihtiyacı için acil bir risk olmadığını söyleyen Orsted şirketi, boşluğu doldurmak için Avrupa gaz piyasasına yöneleceğini açıkladı.

Moskova, Batı yaptırımlarına yanıt olarak, Rus rublesi ile ödemeyi reddetmelerini gerekçe göstererek Bulgaristan, Polonya ve Finlandiya’ya doğalgaz tedarikini durdurmuştu.

Abramovich, AB’nin kendisine yönelik yaptırımlarına karşı dava açtı

İngiliz futbol takımı Chelsea’nin eski sahibi Roman Abramovich, Avrupa Birliği’nin (AB) kendisine uyguladığı yaptırımlara karşı hukuki süreç başlattı. Abramovich, AB Konseyi kararına karşı Lüksemburg’da bulunan AB Genel Mahkemesi’ne dava açtı.

Roman Abramovich

AB, 15 Mart tarihinde Abramovich’e yaptırım uygulamaya başlamış, mal varlıklarını dondurmuş ve seyahat yasağı getirmişti.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: Euronews, Reuters, BBC, The New York Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.