Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doktorlar, bir kadının genlerinden 3 boyutlu kulak tasarlayarak kulak implantı gerçekleştirdi

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) San Antonio kentinde, şekilsiz bir sağ kulakla doğduğu belirtilen 20 yaşındaki bir kadının sol kulağından alınan hücrelerden 3 boyutlu bir kulak basıldı. Uzmanlar, ilk klinik deneme olan bu tıbbi uygulamanın doku mühendisliği alanında çarpıcı bir ilerleme olduğunu söyledi.

Küçük ve şekilsiz bir sağ kulakla dünyaya gelen 20 yaşındaki bir kadına kendi hücrelerinden oluşturulan 3 boyutlu baskılı bir kulak implantı yapıldı. Operasyonun gerçekleştirildiği ABD’deki rejeneratif tıp merkezi 3DBio Therapeutics, kulağın kıkırdak dokusunu yenilemeye başlayacağını, gerçek bir kulak görünümü ve hissi vereceğini açıkladı.

Klinik süreçler devam ediyor

Operasyonun sonuçları 3DBio tarafından bir haber bülteninde açıklandı. Şirket yetkilileri, klinik süreçlerin henüz bitmediğini ve çalışmalar tamamlandığında sonucun bir tıp dergisinde yayımlanacağını belirtti. Sürecin teknik ayrıntılarını kamuoyuyla paylaşmayan şirket, federal düzenleyicilerin deneme tasarımını gözden geçirdiğini ve katı üretim standartları belirlediğini vurgulamakla yetindi.

Klinik süreçler, 11 hastanın katılımıyla devam ediyor. Cerrahi işlemden sonra komplikasyonların oluşma ihtimaline dikkat çeken şirket yetkilileri, kendi genlerinden örnekler alındığı için vücudun bunu kabul etmemesinin oldukça zor olduğunu söyledi.

Operasyon, canlı birine yapılan ilk 3D baskı implantı olarak tarihe geçti

Daha önce de 3D organ baskılandığı biliniyor ancak şu anki kulak implantı yaşayan bir canlıya yapılan ilk işlem olarak tarihe geçti.

“Birçok şeyi kökten değiştirebilecek bir yenilik”

Kadının implant ameliyatını yapan pediatrik kulak rekonstrüktif cerrahı Dr. Arturo Bonilla, bu işlem hakkında şunları söyledi: “Bu yenilik oldukça heyecan verici. Bazen kendimi heyecandan toparlamam bile gerekebiliyor. Eğer her şey planlandığı gibi giderse bu birçok şeyi kökten değiştirebilecek bir yenilik.”

Mount Sinai’deki Icahn Tıp Okulu’nda faaliyet gösteren omurga biyomühendisliği laboratuvarının başkanı James Iatridis ise bu işlem hakkında şu ifadeleri kullandı: “3 boyutlu kulak implantı, canlı insanlarda biyouyumluluğu değerlendirmek için bir araçtır.”

Kaynak: New York Times

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.