Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 99. gün: 243 çocuk hayatını kaybetti, Rusya ABD’yi provokasyonla suçladı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşta şu ana kadar 243 çocuğun yaşamını yitirdiğini açıkladı. Rusya, ABD’nin Ukrayna’ya yönelik silah desteğini provokasyon olarak nitelendirdi. Savaşın 99 gününde bilmeniz gereken her şeyi Medyascope sizin için derledi.

Rusya, ABD’nin Ukrayna’ya verdiği son silah desteğinin “doğrudan provokasyon” olduğunu iddia etti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, şimdiye kadar 243 çocuğun savaşta hayatını kaybettiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Donbas bölgesindeki ilerlemesini durdurmak için Ukrayna’ya gelişmiş orta menzilli roket sistemi ve mühimmat göndereceğini açıklamıştı. Vaşington’un Ukrayna’ya göndereceği 700 milyon dolarlık yardım paketinin orta menzilli yüksek hareketli topçu roket sistemleri, helikopterler, Javelin tanksavar silah sistemleri, radarlar, taktik araçlar ve yedek parçaları içerdiği belirtildi.

Ukrayna, roket sistemlerini Rus topraklarındaki hedefleri vurmak için kullanmayacağına dair ABD’ye söz verdi.

“Silah desteği çatışma riskini artırabilir”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Ukrayna’ya gelişmiş roket sistemlerini tedarik etmesinin “üçüncü bir ülkenin” çatışmaya sürüklenme riskini artırdığını söyledi.

Lavrov’un yardımcısı Sergey Ryabkov da Moskova’nın ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardımını “son derece olumsuz” gördüğünü ve bunun doğrudan bir çatışma riskini artıracağını söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “ABD’nin kasıtlı ve özenli bir şekilde olayı daha da kızıştırdığına inanıyoruz” dedi.

Zelenskiy, şimdiye kadar 243 çocuğun savaşta öldürüldüğünü söyledi

Savaşta şu ana kadar 243 çocuğun öldürüldüğünü belirten Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, 200 bin çocuğun zorla Rusya’ya götürüldüğünü, 446’sının yaralandığını ve 139’unun ise kayıp olduğunu iddia etti. Zelenskiy, “Bu suç politikasının amacı sadece insanları kaçırmak değil, kaçırılan kişilere Ukrayna’yı unutturmak ve bu kişilerin Ukrayna’ya geri dönmelerini engellemektir” dedi.

Rus ordusu, Syevyerodonetsk şehrinin büyük kısmını kontrol altına aldı

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın son istihbarat raporuna göre Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki Syevyerodonetsk kentinin büyük kısmında kontrolü ele geçirdi. Bakanlık, Rus askerlerinin şehrin kontrolünü ele geçirmeye çalıştıkları esnada kayıplar verdiğini belirtti.

Bakanlığın raporuna göre, Rusların ilerleme ekseninde bulunan Siverskyy Donets Nehri, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin güvenliği için “hayati bir önem” taşıyor. Rusya’nın nehri geçmek ve Ukrayna silahlı kuvvetlerinin savunma pozisyonları hazırladığı Donetsk’e saldırmak için taktiksel bir molaya ihtiyacı olacak. 

Danimarka AB’nin ortak güvenlik ve savunma politikasına katılma kararı aldı

Danimarka, dün (1 Haziran) yapılan referandum sonucunda Avrupa Birliği’nin (AB) ortak güvenlik ve savunma politikasına katılma kararı aldı.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından Danimarka hükümeti konuyu referanduma götürmeyi kararlaştırmış; İsveç ve Finlandiya da NATO’ya üyelik başvurusu yapmıştı.

Referandum sonucunda Danimarka halkının yüzde 67’si, AB’nin ortak güvenlik ve savunma politikasına katılma yönünde oy kullandı.

Ne anlama geliyor?

Danimarka referandumla alınan kararla artık AB’nin askeri operasyonlarına dahil olabilecek. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen referandum sonrası açıklamasında, “Ülkemiz bugün Avrupa’daki ve NATO’daki müttefiklerimize ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çok önemli bir mesaj vermiş oldu. Putin özgür bir ülkeyi işgal ederek Avrupa’nın istikrarını tehdit ettiğinde, biz geri kalanlar da birlik oluruz” dedi.

AB’ye “şüpheci” şekilde yaklaşan devletlerden biri olarak bilinen Danimarka, birliğin ortak para birimi olan euroyu kullanmıyor, AB’nin ortak adalet ve içişleri politikalarına da katılmıyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Danimarka’nın kararını “tarihi bir seçim” olarak nitelendirirken Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de AB’nin çıkarına olduğunu vurguladığı karar için “Ortak güvenliğe güçlü bir bağlılık mesajı” dedi.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: The Guardian, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.