Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD istihbaratı: Putin kanser tedavisi gördü, suikast girişimi atlattı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yetkilileri, ABD istihbaratının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nisan ayında kanser tedavisi gördüğüne dair bir rapor hazırladığını iddia etti. Raporun detaylarını Newsweek’e anlatan yetkililer, sağlığı gittikçe kötüleşen Putin’in izolasyon sürecinde olduğunu ve gittikçe paranoyaklaştığını öne sürdü.

ABD hükümeti tarafından hazırlanan istihbarat raporunda yer alan bilgilerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nisan ayında ilerlemiş kanser tedavisi gördüğü belirtiliyor.

Amerikan dergisi Newsweek’e konuşan üç üst düzey yetkili ayrıca Putin’in mart ayında bir suikast girişimi atlattığını da belirtti. Putin’in halk önüne çıktığı son anları inceleyen yetkililer, sağlık durumunun giderek kötüleştiğini belirtiyor.

Putin’in 7 Şubat’ta Macron ile görüşmesinde verdiği fotoğrafla başlayan inceleme 9 Mayıs Zafer Günü’nde verdiği fotoğraflarıyla son bulurken, yetkililer sağlığının kötüleştiğini fotoğraflardan anlaşılabileceğini belirtti. Kremlin, Putin’in sağlık durumu ile ilgili iddialarını ise kabul etmiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, geçen hafta Fransız televizyonuna verdiği bir röportajda Putin’in hasta olduğuna dair açıklamaları reddetti. Lavrov, Putin’in son zamanlarda kamuoyuna yaptığı açıklamalara atıfta bulunarak, “Akıllı bir insanın Putin’de herhangi bir hastalık veya rahatsızlık belirtisinden şüphelenebileceğini sanmıyorum” dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi iddiaları yalanladı

Haber yayımlandıktan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC), Newsweek’e verdiği demeçte, böyle bir istihbarat raporunun hazırlandığı bilgisini yalanladı:

“Bu tür istihbarat topluluğu değerlendirmelerinin var olduğuna veya başkana bilgi verildiğine dair haberler doğru değil.”

Putin’in paranoyaklaşması Ukrayna’da öngörülemez bir durum yaratıyor

Yetkililer, Putin’in iktidarı elinde tutma konusunda giderek daha fazla paranoyaklaşmasından endişe duyuyor. Bu durumun Ukrayna’da öngörülemeyen bir gidişata yol açtığını düşünen yetkililer, nükleer savaş olasılığını da azalttığını söylüyor.

Putin’in izolasyonda bulunmasının ise ABD’nin istihbarat edinme imkanını da oldukça kısıtladığı belirtiliyor. En iyi istihbarat kaynaklarının savaş sürecinde çürüdüğünü belirten bir üst düzey yetkili şu ifadeleri kullandı:

“Putin’in yabancı liderlerle çok az görüşmesi oldu. Putin’in izolasyonu ise spekülasyon seviyelerini artırdı.”

Kaynak: Newsweek

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.