Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’den gözaltılara tepki: “Ne yaparsanız yapın kaybedeceksiniz”

HDP’ye yönelik Tekirdağ merkezli 11 ilde düzenlenen operasyonda il başkanları ve parti yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 42 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) İstanbul- Beyoğlu’ndaki Genel Merkez binasına da polis tarafından arama yapıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen başka bir soruşturma kapsamında ise Göç İzleme Derneği’nin (GÖÇİZ-DER) İstanbul- Şirinevler’deki binasına ve dernek yöneticilerin evlerine baskın düzenlendi, 22 kişi gözaltına alındı. HDP MYK’dan yapılan açıklamada “İktidarın bu sabah devreye koyduğu korkakça, zavallıca ve hukuk dışı bu saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz. Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Ne yaparsanız yapın, ne kadar saldırırsanız saldırın, kaybedeceksiniz” denildi.

HDP’ye 11 ilde operasyon: İl başkanları ve parti yöneticilerine gözaltı

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında İstanbul, Edirne ve Tekirdağ’ın da aralarında bulunduğu 11 ilde HDP’ye yönelik operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında HDP Edirne İl Eşbaşkanı Melahat Çelik, Eski HDP Tekirdağ İl Eşbaşkanı Alev Ateş, ve parti yönetcilerinin de aralarında bulunduğu 42 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

HDK Genel Merkezi’nin kapısı kırılarak arama yapıldı

Operasyonda HDK’nın İstanbul-Beyoğlu’ndaki Genel Merkezi binasında da polisler tarafından arama yapıldı. Binanın kapısını kıran polis, arama yaptıktan sonra ayrıldı.

Göç İzleme Derneği’ne baskın, yöneticilerine gözaltı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir başka soruşturma kapsamında ise Göç İzleme Derneği’nin (GÖÇİZDER) İstanbul-Şirinevler’deki binasına ve dernek yöneticilerinin evleri operasyon düzenlendi. İstanbul merkezli beş ilde düzenlenen operasyonda GÖÇİZ-DER Eşbaşkanları Kamile Kandan ve Mehmet Boğatekin ile dernek yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 22 kişi gözaltına alındı. Altı kişi hakkında daha gözaltı kararı olduğu öğrenildi. Gözaltına alınanlarİstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü ve 24 saat avukat kısıtlılık kararı getirildi. Ayrıca dosya gizlilik kararı konuldu.

Operasyonlarda gözaltına alınan bazı kişiler şunlar:

HDP Genel Merkez Yöneticisi Abdurrahman Öztürk, HDP PM üyesi Kenan Yıldız, HDP Kırıkkale İl Eşbaşkanı Yakup Aslan, HDP Bağcılar İlçe Örgütü yöneticisi Ramazan Kırkpınar, HDP Beylikdüzü İlçe Eşbaşkanı İrfan Hülakü, HDP Edirne İl Eşbaşkanı Melahat Çelik, HDP Tekirdağ eski İl Eşbaşkanı Alev Ateş, HDP yöneticileri Ömer Güven, Hüseyin Gözen, Emin Şen ve Ercan Ogeday, MATUHAYDER yöneticisi Cihan Kartal, GÖÇİZDER yöneticileri Şeref Kaya, Halit Karahan, Av. Pınar Konak, Makbule Altıntaş, Veysi Yıldız, Bilal Yıldız, İlyas Erdem, Zelal Coşkun ve Kerem Tosun, Hilal Cıvıl, Füsun İşcan, Arif İsmet Yılmaz. HDP MYK üyesi Emir Orhan, HDP Ula İlçe Eşbaşkanı Hilal Cıvıl, Yeşil Sol Parti Muğla İl Disiplin Kurulu üyesi Arif İsmet Yılmaz ve HDP üyesi Füsun İşcan.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Encü: “Siyaset yapma hakkımız elimizden alınmaya çalışıyor”

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, operasyona tepki gösterdi. Sosyal medyadan açıklamada bulunan Encü, Aralarında bir çok ilimizin eşbaşkanlarının olduğu Tekirdağ merkezli bir gözaltı furyası ile gözlerimizi açtık. Çok sayıda arkadaşımız gözaltında. Siyaset yapma hakkımız elimizden alınmaya çalışıyor. Biz de direnmeye, mücadele etmeye devam ediyoruz. Az kaldı” dedi.

HDK önünde protesto

Gözaltıların ardından HDK’nın genel merkezi önümde protesto düzenlendi. Eyleme, HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, HDP milletvekili Tülay Hatimoğulları, Musa Piroğlu, Dilşat Canbaz, Sezai Temeli,  Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Parti ve çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

HDP’den gözaltılara tepki

Operasyonun ardından HDP MYK tarafından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

Güç kaybettikçe ve zayıf düştükçe saldırganlaşan AKP, toplumun hemen her kesimine yönelik saldırılarının dozunu artırmaya devam ediyor. Bu sabah Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Göç-Der’in merkezinde yer aldığı bir saldırı dalgasıyla, aralarında MYK üyelerimiz ve parti yöneticilerimizin de yer aldığı siyasetçi ve aktivistler gözaltına alındı. Her zamanki gibi iktidar bu saldırıları meşrulaştırmak için tetikçi olarak kullandığı basın üzerinden bütün ahlaki ve hukuki sınırları çiğneyerek kirli bir dezenformasyon ve kara propagandayı eş zamanlı olarak devreye soktu.

Bu ülkede demokrasi, barış, eşitlik, hak ve özgürlük talep eden herkesi ‘terörist’ ilan eden, birer sopaya dönüştürdüğü yargı ve polis gücüyle herkese saldıran bu zihniyet, toplumun en dinamik kesimlerini hedef almaktadır. HDK’nin, Göç İzleme Derneği’nin ve partimizin saldırıların hedefinde olması tesadüf değildir.

“Bu saldırı iktidarın topluma dayattığı tekçiliğin ve karanlık zihniyetin bir tezahürü”

HDP’yi önündeki en büyük tehlike ve engel olarak gören ve yıllardır bitmeyen bir kin ve öfkeyle partimizi tasfiye etmeye çalışan bu anlayış, şimdi de Türkiye toplumunun bütün renklerini barındıran ve bu ülkenin en demokratik, en çoğulcu, en renkli öz örgütlenmesi olan HDK’yi hedef almıştır. AKP bu ülkede demokratik ve çoğulcu olan, farklılıkları ve renkliliği barındıran her şeye düşmandır. İşçileri, emekçileri, göçmenleri, kadınları, köylüleri, gençleri, emeklileri, engellileri, dışlanan ve yok sayılan bütün halkları, tüm inanç gruplarını, yaşam alanları tahrip edilenleri bünyesinde barındıran HDK’ye yönelik bu saldırı iktidarın topluma dayattığı tekçiliğin ve karanlık zihniyetin bir tezahürüdür.

“Ne yaparsanız yapın, ne kadar saldırırsanız saldırın, kaybedeceksiniz”

Bu toplumun farklı kimliklerinin, ötekilerinin bir araya gelmesini istemiyorlar, bundan korkuyorlar. İstiyorlar ki herkes kendilerine biat etsin, istiyorlar ki toplum kutuplaşsın, suni ayrımlar üzerinden birbirine girsin onlar da iktidarlarını ilelebet sürdürsün. HDK işte varlığıyla bu planı bozduğu için hedef alınmıştır. 90’lı yıllarda köyleri yakılan, metropollere sürülen insanların kurduğu Göç İzleme Derneği’nin basılmış olması da AKP’nin 90’lı yılların karanlık zihniyetinin günümüzdeki temsilcisi olduğunun bir başka kanıtıdır.

İktidarın bu sabah devreye koyduğu korkakça, zavallıca ve hukuk dışı bu saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz. Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Ne yaparsanız yapın, ne kadar saldırırsanız saldırın, kaybedeceksiniz. HDK ve HDP bu ülkenin geleceğini çoğulcu yapısıyla, çok renkliliğiyle ve demokratik zihniyetiyle yeniden inşa etmeyi başaracaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.