Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (3 Haziran – 9 Haziran): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Derleyen: Tuğbanur Toprak

Her hafta vizyona onlarca film girerken siz de ne izleyeceğinize karar vermekte zorlanıyor musunuz? Bu hafta sizin için çevrimiçi film platformlarında ve sinema salonlarında gösterime giren filmlerin yanına beğendiğimiz farklı işleri de ekledik. Şimdiden iyi seyirler!

Vizyondaki filmler

  • MUBI Türkiye – Hatıra Kutusu

Dünya prömiyerini 71. Berlin Film Festivali’nde yapan “Hatıra Kutusu”, Lübnan İç Savaşı’na günümüzden bir bakış atıyor.

Filmin hikayesi, Montreal’de yaşayan Maia ile kızı Alex’in etrafında geçiyor. Bir Noel günü anne kızın birlikte yaşadığı eve, Maia’nın 1980’lerde Beyrut’taki arkadaşına emanet ettiği hatıra kutusu gelir. Bunun üzerine ikili, Maia’nın Lübnan iç savaşındaki hatıralarına doğru yolculuğa çıkar.

Filmin yönetmenleri Khalil Joreige ve Joana Hadjithomas. “Hatıra Kutusu”nda yönetmenlerin Lübnan iç savaşı boyunca tuttukları arşivlerden görüntüler de yer alıyor. Khalil Joreige’in çektiği savaş fotoğrafları ve Joana Hadjithomas’ın tuttuğu notların yer aldığı filmi izlemek isterseniz, “Hatıra Kutusu” MUBI Türkiye’de yayında. Filmin fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

  • Top Gun: Maverick

80’li yılların klasikleri arasında yer alan macera filmi Top Gun’ın, uzun yıllardır beklenen devam filmi “Top Gun: Maverick” vizyona girdi. İlk filminden 36 yıl sonra gelen bu devam filminde başrolümüz yeniden Tom Cruise. Filmde, Amerika Birleşik Devletleri’nde, ordunun üst düzey pilotlarının yeni bir göreve hazırlanmasını izliyoruz. Usta pilot Maverick, bu pilotları eğitmek için yeniden işbaşı yapar. 

Bu süreçte, geçmişinden gelen anılarla ve en büyük korkusuyla yüzleşmek zorunda kalır. Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • MUBI Türkiye – Aether

Yönetmenliğini Rûken Tekeş’in üstlendiği belgesel film “Aether”, hidroelektrik santral yapılacağı için sular altında bırakılan Hasankeyf’in yıkımını anlatıyor. Tamamı diyalogsuz geçen film, doğanın “doğum-ölüm-yeniden doğuş” döngüsüne odaklanıyor. 21 günlük Hasankeyf ziyaretinden ve bölgede yaşayan insanların günlük hayatlarından kesitler sunan belgesel, sadece MUBI’de. Belgesel, bölgeye ve bölge halkına dair izlenimleri sinemaya taşıyor. “Aether”i izlemek isterseniz, fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

  • Ölümsüz

Yönetmen Costa Gavras’ın klasikleşmiş eseri “Ölümsüz”, ünlü bir siyasetçinin, halka açık yaptığı konuşması sonrasında trafik kazası gibi görünen bir olay sonucunda hayatını kaybetmesini konu ediniyor. 

Olayın polis komplosu olduğu iddialarını yalanlamak için başlatılan soruşturmada, yapılan otopsi sonucu suikastın iktidar partisi tarafından hazırlandığı ortaya çıkar.

“Ölümsüz”, yazar Vassilis Vassilikos’un, 1963’ün mayıs ayında savaş karşıtı bir konuşma yaparken öldürülen aktivist Gregoris Lambrakis’ten esinlenerek yazdığı aynı adlı kitabından uyarlandı. Film gösterimi “Yunan Film Günleri” kapsamında Pera Müzesi’nde.

Türkiye’de ilk kez düzenlenecek Yunan Film Günleri’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanan Pera Müzesi, Yunanistan sinemasının ödüllü filmlerinden bir seçkiyi ücretsiz izleme imkanı sunuyor. Yunanistan Kültür Bakanlığı, Yunan Film Merkezi ve Yunan Film Akademisi’nin katkılarıyla düzenlenen etkinlik, 7 – 12 Haziran 2022 arasında devam edecek.

Film günleri ilginizi çektiyse, Pera Müzesi’ne kadar gitmişken kitleselleşen iletişim araçları ve sanat arasındaki diyaloga odaklanan “Ve Şimdi İyi Haberler” sergisini ziyaret edebilirsiniz. Sergi, İsviçreli koleksiyoner Annette ve Peter Nobel’in “Press Art” adını verdikleri koleksiyonunun seçkilerini bir araya getiriyor. 164 sanatçının 300’e yakın eserini tek mekanda ziyaret etme imkanı sunan sergi, 7 Ağustos 2022’ye kadar ziyarete açık.

Pera Müzesi, salı-cumartesi günleri 10.00-19.00 saatlerinde, pazar günleri ise 12.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık. Pera Müzesi’ni gezmeden önce bilet almak gerekse de müze cuma günleri saat 18.00’den sonra ücretsiz. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

  • Beş unutulmaz performansıyla Ray Liotta

“Goodfellas” filmiyle tanınan oyuncu Ray Liotta, 26 Mayıs 2022 günü 67 yaşında hayatını kaybetti. Haberi doğrulayan temsilcisine göre oyuncu, Dominik Cumhuriyeti’nde Saffron Burrows ile birlikte son filmi Dangerous Waters’ı çekerken uykusunda öldü. Sizler için Ray Liotta’nın unutulmaz beş performansını derledik.

BeşiBirYerde (94): Beş unutulmaz performansıyla Ray Liotta

Gösterimdeki oyunlar

Yaz havaları kendini iyice hissettirmeye başlarken yavaş yavaş tiyatro sezonunun sonuna doğru geliyoruz. Türkiye’de üretilmesi her ne kadar çok zor olsa da sezon boyunca her hafta pek çok oyun prömiyer yapıyor. Bu hafta bültenimizde sizin için bir oyun ve bir de müzik festivaline yer verdik. Giderseniz, düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.

  • Medea’ya Göre Ahlak

Prömiyerini geçtiğimiz Nisan ayında DasDas Atölye’de yapan Galata Perform’un yeni oyunu “Medea’ya Göre Ahlak” kadının üzerine yıkılan ahlak baskılarını tartışmaya açıyor. İsveç tiyatrosunun önde gelen isimlerinden Athena Farrokhzad’ın yazdığı oyun, Yeşim Özsoy yönetmenliğiyle sahnede. Oyunda,  Medea’yı Şenay Gürler, ahlak kavramını karakter biçiminde ise Özgün Çoban canlandırıyor. Böylece “kadın” ve “ahlak” kavramları seyircinin sorgulamasına bırakılıyor.

Yer: İstanbul – Ataşehir, DasDas
Bilet fiyatı – tam: 110 TL, indirimli: 70 TL

  • İstanbul Müzik Festivali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği ilk festival olan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 50. yaşını kutluyor. 6 Haziran’da Beyoğlu’nda bulunan Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) törenle başlayacak festival, üç hafta boyunca şehrin farklı noktalarında devam edecek. Temasını İstanbul’a adayan müzik festivalini, festival direktörü Efruz Çakırkaya’dan dinledik.

Çakırkaya, festivali “İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği klasik müzik festivali olan İstanbul Müzik Festivali, içinden İKSV’nin düzenlediği diğer festival ve etkinliklerin de çıktığı ana festival” diye tanımladı. Festivalin ilk kez 1972 yılında düzenlendiğini söyleyen Çakırkaya, “Festival ilk düzenlenmeye başladığı yıldan itibaren neredeyse yarım asır kesintisiz sürdü. Koronavirüs salgını nedeniyle 2020 yılında çevrimiçi şekilde, 2021 yılında ise sadece açık alanlarda düzenleyerek festivali devam ettirdik” dedi.

Festival, “Müzik susmaz, durmaz” sloganıyla müzik sektörüne destek olmak için salgın döneminde de farklı alternatiflerle yoluna devam etti. 2020 yılında seyircisiz kayıt altına alınan konserler, sonbaharda izleyicilere dijital bir festival formatında sunuldu. 2021’de salgının yavaşlamasıyla festival açık hava mekanlarında düzenlendi. Çakırkaya, “Tamamı açık hava mekanlarda düzenlenen konserler, festival tarihinde bir ilk” dedi. Festival, iki yıl aradan sonra yeniden kapalı konser salonlarına dönmeye hazırlanıyor.

Video haber: İstanbul Müzik Festivali 50 yaşında

Sergiler

Bu hafta sonu sergi gezeyim derseniz sizin için birbirinden farklı işlerin bulunduğu, ilginç malzemelerin kullanıldığı ve çarpıcı temaların işlendiği yeni açılan sergileri derledik. Şimdiden iyi eğlenceler!

  • Bilinmeyene Doğru

Kültür, Sanat ve Araştırma Kurumu SALT’ın, Varşova Modern Sanat Müzesi işbirliğiyle düzenlediği sergisi “Bilinmeyene Doğru”, 28 Mayıs 2022’de ziyarete açıldı. Sergi, Varşova Modern Sanat Müzesi’nin Video ve Film Koleksiyonu’ndan belgesel ve filmleri izleyicilerle buluşturuyor.

Adını sanatçı Deimantas Narkevičius’un Berlin Duvarı’nın yıkılışının 20. yıl dönümünde ürettiği işinden alan sergide, 10 filmlik seçki bir araya geliyor. 

SALT’ın Beyoğlu’nda ve Galata’da bulunan mekanlarında görülebilecek sergi, 2 Ağustos’a kadar pazartesi hariç her gün ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebiliyor.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, SALT

  • Değişik bir deneyim: Fujiko Nakaya – Nebel Leben

Japon heykeltıraş Fujiko Nakaya’nın rüzgara ve atmosfere bağlı olarak değişen deneyimsel sergisi “Fujiko Nakaya. Nebel Leben”, 8 Nisan 2022’de Almanya’nın Münih şehrinde yer alan Haus der Kunst isimli çağdaş sanat müzesinde ziyarete açıldı. 

Fujiko Nakaya’ya göre, “Sis, görünür şeylerin görünmez olmasını ve rüzgâr gibi görünmeyen şeylerin ise görünür olmasını sağlıyor”.

Ziyaretçilerle fiziksel olarak etkileşime giren ve bulunduğu çevreyi şekillendiren heykeller tamamen su kullanılarak üretilmiş. Geleneksel heykel kurallarına meydan okuyan işler, iklim krizine ve insanın çevreyle olan ilişkisine dikkat çekmeyi hedefliyor.

Haftaya görüşene dek hoşçakalın!

Bizimle iletişime geçin: Bültenimizde yer almasını istediğiniz sergi, oyun ve filmleriniz için edanurtanis@medyascope.tv adresinden bize ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.