Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NYT: Biden Suudi Arabistan’a gidecek, Muhammed bin Selman ile görüşecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın haziran ayı sonunda Suudi Arabistan’ı ziyaret edeceği ve bu ziyareti çerçevesinde Veliaht Prens Muhammed bin Selman da dahil olmak üzere birçok üst düzey yetkili ile bir araya geleceği belirtildi.

New York Times (NYT) ve Washington Post (WP) gazeteleri, üst düzey Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberlerinde, ABD Başkanı Joe Biden’ın bu ay sonunda İsrail, Almanya ve İspanya’ya düzenlemeyi planladığı seyahatine Suudi Arabistan’ın da eklendiğini yazdı.

Bu ziyaret kapsamında Biden’ın Mısır, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) liderleri ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Joe Biden

Göreve geldiği günden bu yana Biden’ın Suudi Arabistan’ı “küresel parya” ilan etmeye çalıştığı vurgulanan haberde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Vaşington’un artan petrol fiyatlarını düşürmeye çalıştığını ve bu yüzden de Suudi Arabistan ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesi gerektiğine işaret edildi.

“Görüşmelerinin önünde hiçbir engel yok”

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden’ın olası Suudi Arabistan ziyareti hakkında yorum yapmadı fakat Biden’ın Muhammed bin Selman ile görüşmesinin önünde hiçbir engel olmadığını da sözlerine ekledi.

Muhammed bin Selman

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi de verdiği demeçte, “Biden, Vaşington’un çıkarlarına uygun olması ve böyle bir angajmanın sonuç getirebileceğine karar vermesi halinde yabancı liderler ile ilişki kurabilir. Suudi Arabistan, ABD’nin yaklaşık 80 yıldır stratejik ortağı” diyerek; Biden’ın Suudi Arabistan’ı hem bölgede hem de küresel olarak önemli bir ortak olarak gördüğünü belirtti.

Uzmanlar ise Biden’ın bu ziyaretiyle, Washington Post yazarı ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018 tarihinde evlilik belgesi almaya gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından uygulanan “Riyad’ı tecrit” politikasından ayrıldığını gösterdiğini söylüyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.