Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK, enflasyon hesabında kullandığı madde sepetindeki fiyatları artık açıklamayacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı ancak her enflasyon açıklamasında güncellenen madde fiyatları bu kez paylaşılmadı. 409 ürünün aylık fiyat değişimlerini gösteren “madde sepeti ve ortalama madde fiyatları” tablosunda mayıs ayı fiyatları yer almıyor. TÜİK, madde sepetindeki fiyatların kaldırılacağının sinyallerini verdiği açıklamayı, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) standartlarına uyuma dayandırıyor.  

TÜİK, bugün (3 Haziran) Mayıs 2022 Tüketici Fiyat Endeksini (TÜFE) açıkladı. Enflasyonun aylık yüzde 2,98, yıllık yüzde 73,5 olduğu belirtilen açıklamada TÜİK’in mayıs ayı enflasyonu hesaplamasında kullandığı fiyatları paylaşmadığı görüldü. 409 maddenin yer aldığı sepet, enflasyon açıklamalarıyla güncelleniyor ve TÜİK’in sitesinde “madde sepeti ve ortalama madde fiyatları” tablosunda gösteriliyordu. Madde sepetinde son olarak Nisan 2022’ye ait veriler yer alıyor. 

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından açıklanan ve TÜİK sayılarının üzerinde kalan oranlar, hissedilene daha yakın bulunsa da parametrelerini ve madde sepetlerini açıklamamaları nedeniyle eleştiriliyordu. 

Dayanak 26 Mayıs’ta yapılan açıklama mı?

TÜİK, 26 Mayıs 2022’de yaptığı açıklama ile fiyat paylaşımlarını durduracağının sinyallerini vermişti. “TÜFE Dağıtım Süreçlerine İlişkin Kararlar” başlığıyla yayımlanan açıklamada, TÜİK’in TÜFE’yi uluslararası norm ve standartlara göre hesapladığı ve Eurostat standartlarına yüksek derecede uyumlu olduğu belirtildi. 

Açıklamada, Eurostat’ın TÜFE verileri konusundaki dağıtım politikası ve şeffaflık kriterleri değerlendirilerek, TÜFE kapsamında yayımlanan ayrıntılı tabloların sunum şekli ve içeriği konusunda bazı düzenlemeler yapılacağına işaret edildi. Mayıs ayı enflasyonunda madde sepeti fiyatlarının güncellenmemesi, önceki hafta yapılan açıklama ile sinyallerin verildiğini gösterdi. Açıklamada, “İlerleyen süreçte TÜFE kapsamında yayımlanmakta olan ve Eurostat tarafından talep edilmeyen tabloların kaldırılarak aynı şekilde talep edilen yeni tabloların da eklenmesine karar verilmiştir” denilmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.