Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları Vakfı: “2022 yılının ilk dört ayında insan hakları savunucularına ceza yağdı”

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 2022 yılının ilk dört ayında 23 insan hakları savunucusuna toplam bir kez ağırlaştırılmış müebbet, 211 yıl dört ay 10 gün hapis cezası verildiğini açıkladı. 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Türkiye’de İnsan Hakları Savunucularının Karşılaştığı Baskı, Engel ve Zorluklara İlişkin Bilgi Notu 1 Ocak 2022 – 30 Nisan 2022’yi yayımladı. TİHV 2022 yılının ilk dört ayında 23 insan hakları savunucusuna toplamda bir kez ağırlaştırılmış müebbet, 211 yıl dört ay 10 gün hapis cezası verildiğini açıkladı. 

TİHV, Gezi Parkı davasının karar duruşmasında, Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Tayfun Kahraman’ın ise 18’er yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına bilgi notunda yer verdi. 

23 kişiye hapis cezası 

İnsan hakları savunucularının temelsiz ceza, soruşturma ve kovuşturmalarla karşı karşıya kaldığı belirtilerek şu bilgilere yer verildi: “Toplamda bin 374 kişi insan hakları alanındaki faaliyetleri sebebiyle yargısal tacize maruz kalırken, bunlardan 998’i hakkında ceza kovuşturması yürütüldü. 23 kişi değişen sürelerde hapis cezaları ile cezalandırıldı, 82 kişi hakkında ise beraat kararı verildi. Haklarında mahkumiyet hükmü verilen insan hakları savunucularının cezalarının toplamı, bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 211 yıl, dört ay, 10 gün oldu.”

Derneklere kapatma davası 

Bilgi notunda idari taciz başlığı altında, derneklere karşı kapatma davalarına yer verildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne açılan kapatma davası ve Tarlabaşı Toplum Merkezi hakkında süren kapatma davalarının “idari taciz” olduğu vurgulandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.