Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MetroPOLL anketi | AKP, 2015 Kasım’ından bu yana oylarının yaklaşık yüzde 40’ını kaybetti – “Erdoğan kazanamaz” diyenler üç puan önde

MetroPOLL Araştırma “Türkiye’nin Nabzı” anketinin mayıs ayı sonuçlarını açıklamayı sürdürüyor.

MetroPOLL Araştırma’nın kurucusu Özer Sencar, sosyal medya hesabından yeni sonuçlar paylaştı.

Ankete katılanlara “Bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimi olsa ve Erdoğan yeniden aday olsa sizce seçimi kazanır mı?” sorusu yöneltildi.

“Erdoğan kazanamaz” diyenler üç puan önde

Ankete katılanların yüzde 22,8’i “Kesinlikle kazanır”, 23,1’i “kazanır”, yüzde 29,4’ü “kazanmaz, yüzde 19’u “kesinlikle kazanamaz”, yüzde 5,7’si ise “Fikrim yok, cevap yok” yanıtını verdi.

Buna göre “Erdoğan kazanamaz” diyenler 3 puan önde.

AKP oylarının yaklaşık yüzde 40’ını kaybetti

Ankete katılanlara, “Bu pazar milletvekilliği seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu da yöneltildi. Anketin sonuçlarına göre 24 Haziran’da AKP’ye oy veren seçmenin yüzde 66’sı bu pazar milletvekilliği seçimi olsa yine AKP’ye oy vereceğini söyledi.

CHP’ye oy verenlerin yüzde 69’u, İYİ Parti’ye oy verenlerin yüzde 78’i, HDP’ye oy verenlerin yüzde 83’ü ve MHP’ye oy verenlerin yüzde 63 yine aynı partiye oy vereceğini belirtti.

Kararsızlar, protesto oyları ve cevapsız oylar dağıtıldığında ise AKP’nin oylarının yüzde 43,5 seviyesindeb yüzd 26,5’e gerilediği görülüyor.

Özer Sencar, “2015 Kasım’ından bu yana AK Parti oylarının yaklaşık yaklaşık 40’ını kaybetmiş” değerlendirmesini yaptı.

AKP daha çok kadınlardan oy alıyor

MetroPOLL’ün araştırmasına göre AKP daha çok kadınlardan, CHP ve HDP ise erkeklerden oy alıyor.

Kürtlerin yüzde 46’sı HDP’ye oy veriyor

Etnik kökene göre dağılıma bakıldığında ise Kürt seçmen arasında AKP’ye oy verenlerin oranı yüzde 16, HDP’ye oy verenlerin oranı yüzde 46.

AKP seçmeni “dindar” ve “muhafazakâr”

AKP, kendisini “dindar” olarak tanımlayan seömenden yüzde 41, “muhfazakâr” olarak tanınlayan seçmenden yüzde 44 oranında destek alıyor.

Kendisini “Atatürkçü” olarak tanımlayan seçmenin yüzde 36’sı CHP’ye oy veriyor.

Kendisini “sosyal demokrat” olarak nitelendiren seçmenin yüzde 26’sının tercihi ise HDP.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.