Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Onur Ayı kutlamasına polis müdahalesi – Av. Rojda Yıldırım: “Minik bir kutlamada bile 11 arkadaşımız gözaltına alındı”

Haber: Baran Yalçınkaya

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde Onur Ayı’nı kutladıkları için gözaltına alınan 11 LGBTİ+ aktivisti serbest bırakıldı. Avukat Rojda Yıldırım yaşanılanları Medyascope’a anlattı.

LGBTİ+’lar, 5 Haziran Pazar günü Kadıköy Yeldeğirmeni’nde Onur Ayı’nı kutlamak için bir araya geldi. Beş-altı kişinin bayrak açıp slogan atmaya başlamasıyla harekete geçen polisler, 11 kişilik grubu ablukaya aldı. 11 aktivist polis müdahalesinin ardından gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar saat 22.00 civarında serbest bırakıldı.

“Polisler sokak başlarında bekliyordu”

Avukat Rojda Yıldırım neler yaşandığını, ‘’Yaptığımız minik yürüyüş/kutlama, açık çağrılı bir gösteri değildi fakat nasıl olduğunu anlamadığım şekilde polisler de sokak başlarında bekliyordu. Gözaltı işlemleri ise 18.30 gibi başladı ve toplam 11 kişi gözaltına alındı’’ diyerek anlattı.

Avukat Rojda Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “11 kişinin bulunduğu ablukaya iki avukat, polislerle konuşmak için girdik. Amirlerden biri bileklerimizden tutup müdahale etmeye kalkışınca avukat olduğumuzu ifade edip kimliklerimizi gösterdik ve sonrasında ablukadan çıkarıldık.’’

Sosyal medyada tepki yağdı

Gözaltı sırasında yaşanan fiziksel müdahaleler Twitter’da da yankı buldu.

Trans+ Korteji yaşanılanları “İşkence var” diyerek duyurdu:

Onur Ayı nedir?

Onur Ayı, her yılın haziran ayında dünya genelinde kutlamalar yapılan etkinlikler bütünü. Konserlerden atölyelere kadar uzanan etkinlikler, LGBTİ+’lara kamusal görünürlüklerini arttırma, LGBTİ+ tarihini tartışma ve yeni değişimler için müzakere etme şansı veriyor.

1969’un haziran ayında New York’ta bulunan “Stonewall Inn” adlı bir bara yapılan polis baskını sonrası başlayan “Stonewall ayaklanmaları” Onur Yürüyüşü için de bir kıvılcım oldu. 1970 yılının haziran ayında bu ayaklanmanın anılmasından bu yana Onur Yürüyüşü her yıl düzenleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.