Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Galatasaray Spor Kulübü üyesi kadınlar, başkanlık seçimlerinde “mor pusula” kampanyası başlattı

Galatasaray Spor Kulübü üyesi kadınlar, cumartesi günü yapılacak başkanlık seçiminde yarışacak iki adayın listelerindeki kadın sayısının azlığına dikkat çekmek için kampanya başlatarak, “11 Haziran seçimlerinde kulüp üyesi bütün kadın ve erkekleri mor oy pusulası atmaya davet ediyoruz” dedi.

Yönetim kurulu listesinde kadın hiç yok

Önümüzdeki cumartesi günü (11 Haziran) yeni başkanını ve yönetim kurulunu seçecek olan Galatasaray’da, başkan adayları Dursun Özbek ve Eşref Hamamcıoğlu listelerini Divan Başkanlığı’na teslim etti. Ancak listelerdeki kadın üyelerin azlığı dikkat çekti ve Galatasaray Spor Kulübü üyesi kadınlar bu duruma tepki gösterdi.

Eşref Hamamcıoğlu’nun listesi
Başkan: Eşref Hamamcıoğlu
Yönetim kurulu: Osman Kocaman, Murat Özer, Boğaç Göncü, Sadık Burçin Tunçel, Mehmet Emre Mısırlı, Levent Apaydın, Nizam Hışım, Cevat Genç, Utku Dönmez, Murat Karaman
Yönetim kurulu yedek üyeleri: Ender Merter, Abdullah Metin Tutçuoğlu, Namık Kemal Martı, Suat Sarı, Kaan Artukoğlu

Dursun Özbek’in listesi
Başkan: Dursun Özbek
Yönetim kurulu: Metin Öztürk, Niyazi Yelkencioğlu, Bora İsmail Bahçetepe, Rıza Tevfik Morova, Eray Yazgan, Levent Yaz, Ahmet Cemal Özgörkey, Mehmet İsmail Sarıkaya, Mehmet Saruhan Cıbara, Dikran Gülmezgil
Yönetim kurulu yedek üyeleri: Can Natan, Emir Aral, Cansu Ak, Tanur Lara Yılmaz, Cem Soylu

İki adayın da yönetim kurulunda kadınların yer almadığını söyleyen ve aday olanların da yedek listede olduğunu belirten kadın üyeler, Türkiye’de artan şiddete ve İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline dikkat çekti:

“Bizler Galatasaray Spor Kulübü üyesi olarak; 

Galatasaray Spor Kulübü’nün 11 Haziran 2022 tarihinde yapılacak başkanlık seçiminde yarışacak olan iki adayın listelerindeki toplam kadın sayısının azlığını, yönetim kurullarında hiçbir kadının yer almamasını, aday olanların da çoğunlukla yedek listelerde olmasını şiddetle kınıyoruz. 

Özellikle son yıllarda kadınların Türkiye’de hemen her alanda görmüş olduğu şiddet, ayrımcılık, taciz, cinayetler hızla artarken, devlete cinsiyete dair her türlü ayırımcılığı önleme görevi veren İstanbul Sözleşmesi iptal edilmişken, böyle bir irade yoksunluğu en hafif tabirle aymazlıktır. Üstelik onlarca yıldır Galatasaray’ı yöneten erkek egemen zihniyetin kendi iç çekişmeleriyle Kulübümüzü ne hale getirdiği, nasıl olduğumuz da ortadayken… Son yapılan Yıllık Olağan Genel Kurul ve sonrasında yaşananlar bizlere şunu gösterdi ki, farklı bakış açılarına, farklı seslere, yeni yüzlere, parası olan yöneticilerden çok vizyonu olan kadınlara ve gençlere ihtiyacı vardır Galatasaray’ın.”

“Çünkü Kadınlar Vardır”

Eşit ve özgür bir yaşam talebini sadece Galatasaray için değil Türkiye için talep etmeye devam edeceklerini belirten üyeler, 1 Haziran seçimlerinde kulüp üyesi bütün kadın ve erkekleri mor oy pusulası atmaya davet etti:

Kimse ‘kadınlar istekli değil’ argümanına sarılmasın. Bugün TBMM dahil ülkenin hemen her kurumunda kadınların nasıl konumlandığını biliyoruz ve bu oranların da altında bir temsiliyeti bizlere sunan iki adayı da protesto ediyoruz. Yıllarca kulübü yönetenlerin, ‘ben bilirimci, üstten bakan’ anlayışlarına karşı kadınlar ve aklı başında olan herkesin mesafeli davranmaları son derece doğaldır. Ancak bugün gelinen nokta kabul etmek gerekir ki körlüktür, Türkiye’de yaşananların tam bir aynasıdır. 

Bu kabul edilemez erkek egemen zihniyete karşı, tıpkı Türkiye’nin her yerinde sesini yükselten kadınlar gibi biz de susmayarak sesimizi yükseltiyoruz. Eşit ve özgür bir yaşam talebimizi sadece Galatasaray için değil bütün Türkiye için talep etmeye devam edeceğiz. Bu gerçeklerden hareketle 11 Haziran seçimlerinde kulüp üyesi bütün kadın ve erkekleri mor oy pusulası atmaya davet ediyoruz. Çünkü Kadınlar Vardır, Kadınlar Vardır, Kadınlar Vardır!”

Ne olmuştu?

Galatasaray’da 30 Nisan ve 28 Mayıs’ta iki kez ertelenen seçimli kongre tarihi 11 Haziran olarak belirlendi. Adaylar Dursun Özbek ile Eşref Hamamcıoğlu, cumartesi günü sarı-kırmızılıların yeni başkanı olmak için yarışacak.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.