Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık çalışanlarının özlük haklarını düzenleyen yasa teklifi Meclis’e sunuldu

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının düzenlenmesine ilişkin 14 maddelik yasa teklifi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunuldu. Yasa teklifinde, sağlık personeline yönelik, görevi başında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu da katalog suçlara dahil ediliyor.

AKP’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifi, sağlıkta şiddete daha caydırıcı cezalar, ek ödemelerde artış, aile hekimlerinin temel ücretlerinde artış düzenlemelerini içeriyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü (6 Haziran) kabine toplantısının ardından, sözleşmeli ve kadrolu sağlık çalışanlarına dair düzenlemeler içeren teklifin bu hafta içinde komisyona geleceğini söylemişti. Bugün (7 Haziran) TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifi Koca, “ilk büyük adım” olarak tanımladı.

Yasa teklifi, sağlık çalışanlarına ek ödeme tavan oranlarının artırılmasını, bütün hastanelerin döner sermayeden ek ödeme vermesini ve Sağlık Bakanlığı personelinin ek ödemelerinin merkezi yönetim bütçesinden yapılmasını düzenliyor. Teklif yasalaşırsa, aile hekimliği uzmanlık eğitimi ve aile hekimliği hizmetlerinde görev yapan öğretim üyeleri ve eğitim görevlilerine asıl kurumlarında da ödeme yapılacak ve üniversite hastanelerinde görev yapan personelin sabit ek ödemeleri de merkezi yönetim bütçesine alınacak. Sağlık sigortası olmayıp, Sağlık Bakanlığı’na bağlı tesislerden sağlık hizmeti alanların, 31 Aralık 2021’ye kadar olan borçları için ödeme kolaylığı da getiriliyor.

Herkesin sağlık hakkını en etkili şekilde kullanabilmesi için ihtiyaç duyulduğu belirtilen düzenlemelerden bazıları, teklifte şöyle yer aldı:

  • Tabip, uzman tabip ve diğer sağlık personelinin malî haklarında iyileştirmeler yapılması.
  • Sağlık Bakanlığı personelinin merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme almasının sağlanması ve ek ödemelerin artırılması.
  • Tabip, uzman tabip, diş tabibi ve uzman diş tabiplerinin emeklilik maaşlarında iyileştirme yapılması.
  • Kamu kurum ve kuruluşlarının tabip, diş tabibi ve eczacı kadro ve pozisyonlarına, daha adil olarak yerleştirilmesi gayesiyle kura ile atama yapılması.
  • Sözleşmeli personel istihdamı için pozisyon sayısının artırılması. 
  • Aile hekimliği uzmanlık eğitimi ve aile hekimliği hizmetlerinde görev yapan öğretim üyeleri ve eğitim görevlilerine asıl kurumlarında da ödeme yapılması.

Meclis’e sunulan yasa teklifine buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.