Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

OECD, Türkiye için 2022 yılı büyüme tahminini değiştirdi

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bugün (8 Haziran) yayımladığı Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye’nin 2022 yılı için büyüme ve enflasyon tahminlerini revize etti.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), bugün (8 Haziran) yayımlanan Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye için 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 3,3’ten yüzde 3,7’e çıkardı. 2023 yılının büyüme tahmini ise yüzde 3,9’dan 3,0’a düşürüldü.

2022 yılına ait işsizlik oranı beklentisi yüzde 12,5’ten yüzde 11,8’e çekilirken 2023 yılı için bu beklenti yüzde 12,6’dan yüzde 11,8’e revize edildi. 2022 yılı için tüketici fiyatları endeksi gıda ve enerji hariç yüzde 21,6’dan yüzde 58,9’a geldi. Endekse yönelik 2023 beklentisi ise yüzde 21,4 iken yüzde 38 oldu.

Video: Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu: Meşruiyet | Bakan Nebati’nin “dar gelirliler” açıklaması

Ukrayna savaşı emtia fiyatlarını etkilemeye devam ediyor

OECD’nin değerlendirmesinde, yüksek enflasyon ve azalan tüketici güveninin tüketici harcamalarını kısıtlayacağı belirtildi. Yatırımların jeopolitik faktörler ve finansal koşullardaki belirsizlik nedeniyle geri tutulacağının vurgulandığı değerlendirmede, Ukrayna’daki savaşın emtia fiyatlarını olumsuz etkilediği dile getirildi.

Tüketici enflasyonu yüzde 70’in üzerinde

Değerlendirmede tüketici enflasyonunun bu yıl içinde yüzde 70’in üzerinde olacağının altı çizildi. Önümüzdeki iki yıl boyunca ekonomik büyümenin yavaş seyredeceği, yüksek enflasyonun kalıcı olduğu yorumu yapıldı. Türkiye’nin petrol ve gaz ithalatına olan aşırı bağımlılığına dikkat çekilirken arz kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve enerji verimliliğinin artırılmaya devam edilmesi önerildi.

Yeni bir reform paketine ihtiyaç var

OECD, Türkiye’deki makroekonomik çerçevenin istikrara kavuşturulmasını da tavsiye etti. Raporda ekonomiyi daha kapsayıcı ve gelecekteki şoklara karşı dirençli hale getirmek için yeni bir reform paketine ihtiyaç duyulduğuna işaret edildi.

OECD raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.