Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AP duyurdu: 2035’ten itibaren dizel ve benzinli araçların satışı yasaklanacak

Avrupa Parlamentosu (AP), 2035 yılından itibaren dizel ve benzinli binek otomobillerin ve hafif ticari araçların satışının yasaklanmasına dair öneriyi onayladı.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’nin (AB) sıfır emisyon politikası kapsamında 2035 yılından itibaren dizel ve benzinli yeni binek otomobillerin ve hafif ticari araçların satışını yasaklayan bir öneriyi kabul etti.

AP milletvekillerinden Pascal Canfin, sıfır emisyonlu olmayan arabaların satışının sona erdirilmesini “büyük bir zafer” ve “AB’yi yeni bir iklim nötrlüğü çağına götürecek tarihi bir karar” olarak nitelendirdi. Kararın AB üye ülkelerinin hükümetleri ile müzakere edilmesi gerektiği ancak AP’nin aldığı bu kararın, üye devletlerin hükümetleri üzerinde bir baskı yaratacağı belirtildi.

Kararın üye devletler tarafından da kabul edilmesi durumunda AB’de 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel araçların satışı yasaklanacak.

Milletvekilleri, AB’nin yeşil anlaşma vaatlerini yasal olarak bağlayıcı gerekliliklere dönüştürmenin son aşaması olarak üye devletlerin yetkilileri ile müzakerelere başlayacak. Müzakere tarihleri ise henüz belirlenmiş değil.

Canfin açıklamasında, anlaşmanın tarihinin belirsizliği ile ilgili, “Bu anlaşma bu öğleden sonra yapılabilir, iki hafta içinde yapılabilir, temmuzda yapılabilir. Henüz bilmiyorum” dedi.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: The Guardian, France24

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.