Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da gözaltına alınan 20 gazeteci karakolda bekletiliyor

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada, dün (8 Haziran) gözaltına alınan 20 gazetecinin emniyet müdürlüğünün terörle mücadele şubesinde bekletildiği ve gözaltı gerekçelerinin dosya kısıtlılığı sebebiyle açıklanmadığı bildirildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında dün (8 Haziran) Diyarbakır’da gözaltına alınan 20 gazeteci emniyet müdürlüğünün terörle mücadele şubesinde bekletilirken Avukat Resul Tamur süreci Medyascope‘a anlattı. Tamur, gazetecilerin gözaltı gerekçelerini dosya kısıtlılığı nedeniyle öğrenemediklerini söyledi.

Diyarbakır’da 20 kişi, Kocaeli-Gebze’de ise bir kişinin gözaltına alındığını belirten Tamur gözaltındaki kişilerin çalıştıkları yapım firmalarına çevre, kültür ve sanat programı çektiğini, Gebze’de gözaltına alınan bir kadının ise aşçı olduğunu dile getirdi.

Tamur, “Gözaltı kararını da göstermedikleri için neyle suçlandıklarını şimdilik bilmiyoruz. Ama yandaş medyada çıkan haberlere baktığımızda yaptıkları programlar nedeniyle bu işlemin yapıldığını tahmin ediyoruz” dedi.

Tamur, sözlerine şöyle devam etti:

“Gözaltına alınan gazetecilerin bir kısmının yapım şirketlerine ekoloji, doğa, kültür ve sanat programı yapan kişiler olduğunu görüyoruz. Yine onların kameramanları da SGK kayıtlarına bakılarak gözaltına alınmış gibi bir durum söz konusu. Gebze’de gözaltına alınan bir kadının ise aşçı olduğunu biliyoruz. Şu anda dört günlük gözaltı süresi var. Hafta sonuna denk geldiği için süreyi uzatabilirler. Şimdiye kadar TEM şubesindeki gazetecilerin ifade alma işlemlerine henüz başlanılmamış.”

Gözaltına alınan gazeteciler

Dicle Fırat Gazeteciler Cemiyeti Eş Başkanı Serdar Altan, Mezopotamya Haber Ajansı editörü Aziz Oruç, Jinnews müdürü Safiye Alagaş, ajansın editörü Gülşen Koçuk, gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Berivan Karatoprak, Esmer Tunç, Neşe Toprak ve Zeynel Abidin Bulut’un da aralarında olduğu 20 gazeteci evlerine yapılan baskında gözaltına alınmış ve evlerinde aramalar yapılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.