Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (9 Haziran 2022): Akşener Sakarya’da, Kılıçdaroğlu Ordu’da

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 24 derece olacak. Ankara güneşli 23, İzmir güneşli 28, Antalya güneşli 26, Diyarbakır güneşli 32 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün Ordu’da. Kılıçdaroğlu esnafı ziyaret edecek, muhtarlar, STK temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya gelecek. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Sakarya’da. Akşener, Kocaali, Karasu ve Ferizli ilçelerinde esnaf ziyaretinde bulunacak.

KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin kurucusu, eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Tarhan Erdem, 89 yaşında yaşamını yitirdi. Erdem’in cenazesinin İstanbul’a nakledileceği ve cumartesi (11 Haziran) günü Bebek Camisi’ndeki törenin ardından toprağa verileceği öğrenildi.

İstanbul-Okmeydanı’ndaki Fetihtepe Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkımı planlanan binaların dün (8 Haziran) elektrik, su ve doğalgazlarının kesilmesi üzerine vatandaşlar ve polis arasında gerginlik yaşandı. Olaylarda beş kişi gözaltına alındı.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 19 kuruş, euro kuru ise 18 lira 58 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 540 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 24 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 123,90 dolar.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artışın bir önceki yılın yüzde 25’ini geçemeyeceğini açıkladı. 

Konut kiralarının önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyeceğine ilişkin olarak yapılacak düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden Avukatlık Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifine eklendi.

Dünya gündemine bakalım.

Avrupa Merkez Bankası, faiz kararını açıklayacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Benim için artık Miçotakis diye biri yok” sözlerine Atina’dan yanıt geldi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “Kin tutmuyorum. Bu söylemler bizi hiçbir yere götürmez, konuşmamız gerekiyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Görüşmelerin ardından düzenlenen toplantıda önemli açıklamalarda bulunuldu. Çavuşoğlu, “BM, Rusya, Ukrayna ve ülkemiz arasında oluşturabilecek tahıl koridoru mekanizmasını uygulanabilir bir plan olarak görüyoruz” dedi. Lavrov ile Suriye meselesini de konuştuklarını vurgulayan Çavuşoğlu, “Suriye ve Libya konularını görüştük, farklı görüşlerimiz olsa da yakın işbirliği içinde çalışıyoruz” diye konuştu. İki bakanın basın toplantısı sırasında toplantının soru-cevap kısmında Ukraynalı bir muhabirin, “Rusya, Ukrayna’dan tahıldan başka ne çalıyor?” sorusu üzerine Lavrov kısa sürekli bir şok geçirirken, gülümseyerek sorumluluğun Ukrayna’da olduğunu vurguladı. Lavrov, “Batılılar bunu bir facia olarak göstermeye çalışıyor. Ukrayna o gemileri adeta orada rehin tutuyor” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro dün bir araya geldi. İki ülke birçok konuda ortak mutabakat metni imzalarken, Erdoğan ticaret hacmini artırmaları gerektiğini belirtti. Ülkeler arası ticaret hacmine ilişkin konuşan Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl ticaret hacmimizi üç kat artırarak 850 milyon dolar seviyesine çıkardık. Hedefimiz bu rakamı en kısa sürede 3 milyar dolara çıkarmaktır” dedi.

Sporun gündemine bakalım.

ING Basketbol Süper Ligi’nin play-off final serisinde Fenerbahçe Beko, ikinci maçta Anadolu Efes’i Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda konuk edecek.

A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar C Ligi 1. Grup’ta 11 Haziran Cumartesi günü deplasmanda Lüksemburg ile yapacağı maçın hazırlıklarını sürdürecek.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.