Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı masa, kurumlara nasıl müdahale edecek, neyi değiştirecek?

Altılı masanın Kurumsal Reformlar Komisyonu’nun raporu, pazartesi günü (13 Haziran) yapılacak toplantı ile açıklanacak. 29 Mayıs’ta yapılan altılı masa toplantısının ardından, bu komisyonun eski Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) gibi çalışacak Stratejik Planlama Teşkilatı’nın kurulması, Merkez Bankası’nın bağımsızlığının sağlanması ile Ekonomik ve Sosyal Konsey’in yeniden yapılandırılması gibi konular üzerinde çalıştığı paylaşılmıştı. Toplantı öncesinde Medyascope’a konuşan Komisyon üyesi DP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, çalışmalarının detaylarını anlattı. 

Altılı masanın Kurumsal Reformlar Komisyonu’nda, eski Hazine Müsteşarı CHP’li Faik Öztrak, eski Hazine Müsteşarı DEVA Parti’li İbrahim Çanakçı, eski Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı DP’li Bülent Şahinalp, eski Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Gelecek Partili Feridun Bilgin, eski Merkez Bankası Başkanı İYİ Partili Durmuş Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Saadet Partili Sabri Tekir yer alıyor. Bürokraside ve ekonomi yönetiminde, geçmişte üst düzey görevler üstlenen parti yetkililerin yer aldığı komisyon, çalışmalarını pazartesi günü (13 Haziran) saat 11.00’de kamuoyuyla paylaşacak. 

DPT ile benzer bir kurum olarak Strateji ve Planlama Teşkilatı 

Altı liderin, Kurumsal Reformlar Komisyonu’na üzerinde çalışmak üzere dört başlık verdiğini hatırlatan eski Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı ve Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, bütün başlıkların yaklaşık ikişer sayfada ele alındığını, toplam sekiz sayfalık bir rapor açıklayacaklarını belirtti. Parti yetkililerinin, kendi uzmanlık alanlarına ilişkin kısımları açıklayacağını söyleyen Şahinalp, “Komisyonun görevlerinden biri planlama teşkilatının oluşturulması. İsmi, ‘Strateji ve Planlama Teşkilatı’ olarak belirlendi. Eski DPT ile benzer bir kurum ancak takdir edersiniz ki aradan 20-25 yıl geçti. Dünya değişti, dünyada ihtiyaçlar değişti. Dolayısıyla eski DPT’nin tam olarak aynısı demem mümkün değil” diye konuştu. 

Bülent Şahinalp

Merkez Bankası’nın kurumsal yapısı ve bağımsızlığı üzerine çalışmalar

Ekonomide yaşanan sorunların önemli bir kısmının, Merkez Bankası’nın (MB) bağımsızlığını kaybetmesi sonrasında gerçekleştiğini ve MB’nin yeniden bağımsızlığını kazanması için çalışmalar yaptıklarını belirten Şahinalp, şunları söyledi:  

“MB rezervlerinin erimesi, 128 milyar dolar ile başladı, bugün 178 milyar dolar olduğu iddia ediliyor. Net rezervler eksi 55-60 milyar dolara kadar indi. Kurumsal yapının güçlendirilmesi ve bağımsızlığın yeniden teminat altına alınması, arka kapıdan kime ne kadar döviz satıldığı, bilinmeyen rezerv satışına engel olunması, hazineye kaynak aktarılmasına belli standartlar getirilmesi, üst yönetimin atamasında liyakat konusuna özellikle yer verilmesi gibi konuları kaleme aldık.”

Ekonomik ve Sosyal Konsey’e işlerlik kazandırılması

Şahinalp, üçüncü gündemlerinin, Ekonomik ve Sosyal Konsey’e işlerlik kazandırılması olduğunu söyledi. Konseyin, 2009’dan bu yana yasal olarak bir çerçeveye sahip olduğunu ancak toplanmasına hükümetin engel olduğunu, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiğinden beri hiç toplantı yapılmadığını belirtti. Şahinalp, bileşenleri neler, çalışma yapısı ne, nasıl toplanır gibi konularda çalışarak, konseyin işlevselliğini artıracaklarını anlattı.

Kamu maliyesindeki gerçek durumun tespiti

Kamu maliyesindeki gerçek durumun tespiti üzerinde durduklarını da belirten Şahinalp, sözlerini şöyle sürdürdü:  

Kamu ihale sisteminde, saydam olmayan özelleştirmelerde, kamu özel işbirliği projelerinde, Varlık Fonu’nda, MB rezervlerinin şeffaf olmayan şekilde eritilmesinde vatandaşın aklında pek çok soru işareti var. Ekonomistler olarak bizler bile, neyin ne olduğunu tespit edemiyoruz. İktidara geldiğimiz tarih itibariyle, geçici süreli özerk bir inceleme ekibi oluşturulmasını kararlaştırdık. Değişik bakanlıklardan, Sayıştay’dan, Devlet Denetleme Kurulu’ndan yetkililerden oluşacak. Cumhurbaşkanlığına bağlı olacak. Belirlenen sürede çalışıp, bahsettiğim konu başlıklarını belirleyecek ve rapor halinde sunacak.

Komisyonun gündeminde TÜİK yok

Komisyonda, kurumların en üst düzeyinde görev yapmış isimler olduğuna dikkat çeken Şahinalp, “İki hazine müsteşarı ve iki eski bakan var. Pazartesi böyle bir kadroyla kamuoyunun önüne çıkacağız” dedi.

Güvenilirliği ve açıkladığı veriler sık sık tartışmalara konu olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun ise komisyonun gündeminde olmadığını söyleyen Şahinalp, “Biz genel başkanlar ne görev verdiyse onu yaptık. TÜİK önümüzdeki günlerde gündeme gelir, onun için de oturur çalışırız. Komisyona dört konuyu hazırlayın denilmişti, bunlarla sınırlı kaldık. Ama bu işlerin bittiği anlamına gelmiyor, çalışmalara devam edeceğiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.