Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne polis yine müdahale etti, onlarca kişi gözaltına alındı

Bugün düzenlenen 10. ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne polis müdahale etti. Saat 18:00’de kampüs içinde bir araya gelen gruplara biber gazıyla müdahale eden polis onlarca kişiyi gözaltına aldı.

Uzun zamandır tartışılan ODTÜ Onur Yürüyüşü olaylı geçti. ODTÜ bileşenlerinin çağrısıyla bir araya gelen onlarca öğrenci yürüyüşe başladıktan yaklaşık 10 dakika sonra polis müdahaleye başladı. Biber gazı kullanan ve bazı öğrencileri darp eden polis onlarca kişiyi gözaltına aldı.

Polis müdahalesi nedeniyle kampüs etrafına dağılan insanların bir kısmı bugün için hazırlanan açıklama metnini okudu. Açıklamada, “Hayatlarımızın, varlığımızın ve özgürlüğümüzün bu fobik, ötekileştiren ve hedef gösteren baskılarla kısıtlanmaya çalışılmasına karşın biz ‘Her yürüyüşümüz Onur Yürüyüşü’, ‘Alışın, her yerdeyiz, varız ve gitmiyoruz’ diyerek direnmeye, boyun eğmemeye ve bu sözlerimizi her seferinde hatırlatmaya devam ediyor; fobik kayyuma, baskıcı iktidara, faşist düzene karşı ‘Hatırla’ diyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Kütüphaneye ve yurtlara kaçan öğrencilere yönelik polis müdahalesinin ardından öğrencilerin bir kısmı buluşma alanında toplandı. Polislerin büyük kısmının kampüsü terk etmesiyle öğrenciler yeniden yürüyüş alanında bir araya geldi.

Rektörlük, yürüyüşe izin vermeyeceğini duyurmuştu

Onur Yürüyüşü’nden üç gün önce öğrencilere mail atan ODTÜ Rektörlüğü, Onur Yürüyüşü’ne “asla izin verilmeyeceğini ve her türlü güvenlik önleminin alınacağını” duyurmuştu. Buna karşı bildiri yayınlayan Uluslararası Af Örgütü ise yürüyüşe izin verilmesi gerektiğini söylemişti.

2019’dan beri ilk yürüyüş

ODTÜ Onur Yürüyüşü’nün sonuncusu 10 Mayıs 2019’da yapılmıştı. Üç yıl önceki yürüyüşe de müdahale eden polis yirmiden fazla öğrenci ve bir öğretim görevlisini darp ederek gözaltına almıştı. “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılma” ve “ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamalarıyla yargılanan 19 kişi geçen sene beraat etmişti.

Fotoğraflar Uluslararası Af Örgütü’nün sosyal medya hesabından alınmıştır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.