Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşı: Donbas’ta idam cezasına mahkum edilen İngilizler hakkında bilinenler

Ukrayna’nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği Donetsk bölgesinde bir mahkeme, iki İngiliz ve bir Faslıyı idam cezasına çarptırdı. Haftalardır savaştıkları kuşatma altındaki Mariupol kentinde esir düşen ve haklarında idam kararı verilen iki İngiliz hakkında bilinenleri Medyascope okurları için derledik.

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş devam ediyor. Ukrayna’nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği Donetsk’teki bir mahkeme, günlerce süren duruşmaların ardından Aiden Aslin ve Shaun Pinner isimli iki İngiliz vatandaşını “terörizm” suçlamasıyla ölüme mahkûm etti.

Aiden Aslin, Saadun İbrahim ve Shaun Pinner

Telegram hesabından mahkemenin aldığı kararı duyuran RIA haber ajansı, “Donetsk Halk Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi, İngiliz paralı askerler Aiden Aslin ve Shaun Pinner ile Faslı paralı asker Saadun İbrahim hakkında ilk kararını verdi. Üçü de idam cezasına çarptırıldı” ifadelerini kullandı.

Rus yanlısı yetkililer, Ukrayna için savaşan askerlerin eylemlerinin “sivillerin ölümüne ve yaralanmasına, ayrıca sivil ve sosyal altyapıya zarar gelmesine” yol açtığını iddia etti.

Gözlemciler ise günlerce süren bu davayı, “gösteri duruşması” olarak nitelendirmişti.

İngiltere’den kınama

Mahkemenin aldığı bu karar İngiltere yönetimi tarafından kınandı. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss karar hakkında şöyle konuştu: “Aiden Aslin ve Shaun Pinner’a, Ukrayna’nın doğusundaki Rus yetkilileri tarafından verilen cezayı tamamen kınıyorum. Onlar savaş esiri. Bu kesinlikle hiçbir meşruiyeti olmayan düzmece bir yargı… Temennilerim aileleriyle birlikte. Onlara destek olmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam ediyoruz.”

Donetsk’te idam cezası alan İngilizler kim?

28 yaşındaki Aiden Aslin, 2018 yılında Nottinghamshire’daki Newark kasabasından Ukrayna’ya gitti. Ukraynalı bir kadın ile nişanlanan Aslin, daha sonra güneydeki Mikolaiv şehrine yerleşti ve Ukrayna vatandaşlığı da aldı.

Daha sonra Ukrayna donanmasına kaydolan Aslin, yaklaşık dört yıl boyunca donanma için çalıştı. Ailesinin verdiği bilgiye göre Aslin, 2015 ile 2017 yılları arasında Suriye’ye gitti ve Halk Savunma Birlikleri (YPG) adına IŞİD’e karşı savaştı.

Aiden Aslin

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne katıldıktan sonra Rus birliklerinin kuşatması altında bulunan Mariupol’ü savunan askerlerden biri olan Aslin, nisan ayında Rus birliklerine teslim oldu.

Teslim olmasının ardından kendisine, “Kimseyi öldürdün mü? Öldüren kimseyi gördün mü?” diye sorulması üzerine “Öldürmedim ve silahlı çatışmaya girmedim” diyen Aslin’in bu görüntüleri Rus devlet televizyonunda da yayınlandı.

48 yaşındaki Shaun Pinner ise aslen Bedfordshire’lı. Dört yıl önce Ukrayna’ya taşınan ve eşiyle birlikte Mariupol’de yaşayan Pinner, orduda mayınları ve patlamış mühimmatları temizlemekten sorumluydu. Birkaç yıl önce Ukrayna Savunma Bakanlığı ile uzun vadeli bir sözleşme imzalayan Pinner’ın daha önce Suriye Demokratik Güçleri (SDG) için savaştığı da belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamaya göre ailesi, Pinner’ı “komik, çok sevilen, iyi niyetli” olarak tanımladı ve yaşam tarzından zevk aldığı için Ukrayna’yı “ikinci vatanı” olarak gördüğünü söyledi.

Shaun Pinner

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Shaun, İngiliz ordusunda Kraliyet Angliyen alayında uzun yıllar hizmet eden saygın bir askerdi. Kuzey İrlanda ve Bosna’da olmak üzere birçok yerde görev yaptı. 2018’de Shaun daha önceki tecrübelerini kullanmak için Ukrayna’ya taşınmaya karar verdi. Bu da onun ‘gönüllü veya paralı asker olmadığı’ anlamına geliyor.”

Daha önce Ukrayna’daki savaş hakkında bir gazetecinin sorularını yanıtlayan Pinner, bölgede savaşma nedenini şöyle anlatmıştı:

“Burada ailemi ve evlat edindiğim şehri savunuyorum. Bu savaşı Rusya başlattı. Savaş Rusya tarafından finanse ediliyor ve Rusya tarafından yönetiliyor. Ancak onlarla savaşacağız, bundan hiç şüphe etmiyoruz.”

Derleyen: Ali Ege Karadağ

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.