Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 107. gün: Savaş doğuda devam ediyor, Donbas’ta günde 100-200 Ukraynalı asker hayatını kaybediyor

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mikhail Podolyak, Rusya’nın saldırıları sonucunda günde 100 ila 200 Ukraynalı askerin cephede öldürüldüğünü açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mikhail Podolyak, günde 100 ila 200 Ukraynalı askerin cephede öldürüldüğünü söyledi. Podolyak savaşın Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde devam ettiğini ve Rusya ile şartları eşitlemek için yüzlerce silah sistemine ihtiyaç duyduklarını açıkladı.

Mikhail Podolyak

Podolyak, “Rus kuvvetleri, ağır toplar ve çoklu roket fırlatma sistemleri de dahil olmak üzere nükleer olmayan hemen hemen her şeyi Ukraynalı birliklerin üzerine fırlatıyor” dedi.

Öte yandan Podolyak, Kiev’in Moskova ile müzakerelere dönmeye hazır olmadığını da belirtti.

Ukrayna’nın Batı’dan daha fazla silah istemesi gerektiğini belirten Podolyak, Ukrayna’nın ağır zayiatlar vermesinin nedeninin Rus ve Ukrayna orduları arasındaki dengesizlik olduğunu söyledi.

Donbas’taki çatışmalar devam ediyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna kuvvetlerinin Donbas’taki kilit bölgelerde mücadeleyi sürdürdüğünü bildirdi. Donbas’taki son durumu aktaran Zelenskiy, “Cephedeki durumda önemli bir değişiklik yok. Lisiçansk, Severodonetsk ve işgalci güçlerin kilit hedefi Donbas’taki çatışmalar devam ediyor” diye konuştu.

Volodimir Zelenskiy

Ukrayna kuvvetlerinin, Zaporijya ve Harkov bölgelerinde olumlu adımlar attığını ve “Ukrayna topraklarını özgürleştirme” sürecinde olduğunu belirten Zelenskiy, şöyle devam etti: “İşgalcilerin planlarını engellemeyi başardığımız Zaporijya bölgesinde pozitif bir hava var. Harkov bölgesinde ise yavaş yavaş ilerliyoruz ve topraklarımızı özgürleştiriyoruz.”

Savaştaki diğer gelişmeler ise şöyle:

  • Luhansk Valisi Serhiy Haidai, Batı’nın uzun menzilli silahlar tedarik etmesi durumunda Ukrayna kuvvetlerinin Severodonetsk’i iki veya üç gün içinde temizleyebileceğini söyledi.
  • Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini koronavirüse, Batı’dan gelen silah desteği ve yaptırımları ise koronavirüs aşısına benzetti. Zelenskiy, “Silahlar ve yaptırımlar Rusya’nın işgali ile ülkemize getirdiği koronavirüse karşı bir aşıdır” dedi.
  • Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde savaşan iki İngiliz ve bir Faslı asker idam cezasına çarptırıldı. Rusya’nın kontrolündeki Doğu Ukrayna’daki bir mahkeme, 28 yaşındaki Aiden Aslin, 48 yaşındaki Shaun Pinner ve Saaudun Brahim’i terörizm suçlamasıyla yargıladı ve idamlarına karar verdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss idam kararını kınayarak, “Onlar savaş esiri. Bu kesinlikle hiçbir meşruiyeti olmayan düzmece bir yargıdır” diye konuştu.  
  • Batılı yetkililerin açıklamalarına göre, 24 Şubat’tan bu yana öldürülen Rus askerlerinin sayısı 20 bine yaklaştı. 
  • Kremlin, Türkiye ile Ukrayna ile tahıl koridoru açılması konusunda herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: BBC, The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.