Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Begüm Başdaş ile Yollarda (37): Gaziantep, Suriyeliler ve geleceğimizi izlemek – Kemal Vural Tarlan ile söyleşi

Yollarda’nın bu haftaki bölümünde Begüm Başdaş, Kırkayak Kültür Genel Koordinatörü araştırmacı ve belgesel fotoğraf sanatçısı Kemal Vural Tarlan ile mülteci karşıtı siyasetin Gaziantep’te yaşayan Suriyeli mülteci ve göçmenleri nasıl etkilediğini konuştu. Tarlan, Suriye’den gelen göç ile birlikte Gaziantep’in ekonomik ve kültürel olarak nasıl değiştiğini anlattı.

Tarlan, mülteci karşıtı söylemlerin Suriyelilerin gündelik hayatlarını nasıl etkilediğini anlattı ve toplumun birbirine değmeden ayrışmaya başladığını söyledi: “İki toplum için de gelecek açısından tehlikeli olan, birbirine gönüllü temas alanlarının olmadığı ve nefret söylemi ile bu alanların daraltıldığı durum, birlikte yaşam alanlarını dinamitleyen bir hâl aldı. Siyasetçilerin ve sivil toplumun yapması gereken, bu görünmez kılma ve mültecileri gettolara itme politikalarına karşı durmak.”

Mültecilerin geri gönderilmesini isteyenlerin de sağduyu ile hareket etmesini gerektiğini belirten Tarlan, “Kendi çocuklarımızı düşünüyorsak, mülteci çocukların da eğitime katılmasını sağlamamız gerekiyor” dedi. Gaziantep’te görüştüğü Suriyelilerin kendisine “Bizim gidecek yerimiz yok” dediklerini aktaran Tarlan, siyasetçilerin mültecileri geri gönderme konusundaki söylemlerini “İnsan hakları açısından baktığımızda Suriyelilerin hepsini geri gönderemezsiniz” diyerek eleştirdi. Tarlan, sözlerine şöyle devam etti: “Mülteci meselesine insan hakları ekseninden bakmazsak sadece nefret söylemi üzerinden konuşmak zorunda kalıyoruz. Nasıl bir arada yaşarız diye konuşmak için geç değil.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.