Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa genel seçimleri: Sol ittifak Macron’un parlamentoda çoğunluğu kazanmasına engel olabilir

Fransa’da seçmenler dün (12 Haziran), kendilerini parlamentoda temsil edecek 577 milletvekilini seçmek için sandık başına gitti. Seçimlerin ilk turunda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğindeki ittifak yüzde 25,75 alırken Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki sol ve yeşil ittifak ise oyların yüzde 25,66’sını aldı.

Fransa’da dün (12 Haziran) düzenlenen seçimlerinin ilk turunda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğindeki Ensemble (Birlikte) İttifakı oyların yüzde 25,75’ini alırken, Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki sol ittifak (NUPES) oyların yüzde 25,66’sını aldı.

Seçimlerin ilk turuna katılım oranı yüzde 47,5 olarak kaydedildi. Bu oran, Fransa tarihinin en düşük katılım oranı.

Nisan ayında düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci turda kazanan Macron, istediği reformları geçirebilmek için parlamentoda çoğunluğunu korumak istiyor. Macron’un bunun için 19 Haziran’da düzenlenecek seçimlerin ikinci turunda 289 sandalye kazanması gerekiyor.

Macron, ikinci tur seçimlerinde parlamentodaki çoğunluğunu sağlayamazsa sol partilerle ittifak kurmak zorunda kalacak. Sandık çıkış anketlerine göre aşırı sağcı lider Marine Le Pen aldığı yüzde 18,74 oy oranı ile parlamentoda 15-30 koltuk kazanmış görünüyor.

Macron’un ve solun seçimlerindeki stratejileri nelerdi?

Mélenchon, sosyalistler, komünistler ve yeşiller ile “Mélenchon, başbakan” sloganıyla NUPES isimli bir ittifak kurmuştu. İttifakın amacı ise cumhurbaşkanının parlamentodaki çoğunluğu elde edememesini sağlamak.

Macron ise cumhurbaşkanı seçildikten sonra yeni hükümeti kurması için Elisabeth Borne’u görevlendirmişti. Başbakan Elisabeth Borne, parlamentoda çoğunluğu kazanabilmek için bir haftaları olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ederken bir istikrarsızlık riskiyle karşı karşıya kalamayız. Fransız değerleri risk altında. Hepimiz sorumluluk bilinciyle hareket etmeliyiz.”

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.