Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa genel seçimlerinde Macron ve sol ittifak başa baş gidiyor – Medyascope’a konuşan Ahmet İnsel: “Sol, Macron’un oyununu bozdu”

Fransa’da seçmenler dün (12 Haziran), kendilerini parlamentoda temsil edecek 577 milletvekilini seçmek için sandık başına gitti. Seçimlerin ilk turunda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğindeki ittifak yüzde 25,75 alırken Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki sol ve yeşil ittifak ise oyların yüzde 25,66’sını aldı. Medyascope olarak seçim sonuçlarını Prof. Dr. Ahmet İnsel ile konuştuk.

Fransa’da dün (12 Haziran) düzenlenen milletvekili seçimlerinin ilk turunda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğindeki Ensemble (Birlikte) İttifakı oyların yüzde 25,75’ini alırken, Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki sol ittifak (NUPES) oyların yüzde 25,66’sını aldı.

Seçimlerin ilk turuna katılım oranı ise yüzde 47,5 olarak kaydedildi. Bu oran, Fransa tarihinin en düşük katılım oranı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra, “Gerçek şu ki birinci tur sonunda cumhurbaşkanının partisi yenildi” diyen Mélenchon, seçmenleri 19 Haziran’daki ikinci tur seçimlerinde sandık başına gitmeye çağırdı.

Ahmet İnsel: “Sol, Macron’un oyununu bozdu”

Macron’un, ikinci turda karşısına sağ partileri alarak kendini sol parti konumunda gösterme stratejisinin bozulduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet İnsel, birinci turdaki sonuçları şöyle değerlendirdi:

“Eğer sol, milletvekili seçimlerinde dört ayrı parti olarak girseydi seçim bölgelerinin yüzde 75’inde Macron’un karşısında aşırı sağ parti adayları olacaktı. Sol, dört parti olarak girerek Macron’un oyununu bozdu. Macron’un karşısında ikinci tura ‘sol’ olarak kaldıkları için Macron’un daha fazla sağ parti konumuna düşmesini sağladılar.”

İkinci tura kalamayan sağ partilerin seçmenleri Macron ittifakının adayına oy verebilir

İki ittifak aynı oy oranına sahip olsa da ikinci turda Macron’un ittifakının 280 ila 320 koltuk kazanması bekleniyor. Buna karşılık sol ittifakın ise 150 ila 190 milletvekili kazanacağı tahmin ediliyor.

İnsel ayrıca, ikinci tura kalamayan Sağ Parti ve Cumhuriyetçi Parti gibi sağ partilerin seçmenlerinin ikinci turda Macron’a oy verme ihtimali olduğunu belirtti. Buna karşılık solun ikinci turda oy alabileceği başka bir partinin olmadığını söyleyen İnsel, “Seçimlere katılma oranı Fransa tarihinin en düşük oranı olarak kaydediliyor. Birinci tur seçiminde sandığa gitmeyen sol seçmen ikinci tur seçimlerinde sandığa giderse belki sol ittifakın milletvekili sayısı 200’ü geçer. O zaman Macron ittifakı mecliste mutlak çoğunluğu sağlayamayabilir ancak en büyük grup olmaya devam eder” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.