Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (13 Haziran 2022): Ankara’da sel – En az 1 ölü

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 23 derece olacak. Ankara yağışlı 15, İzmir güneşli 26, Antalya güneşli 27, Diyarbakır güneşli 31 derece olacak.

Ankara’daki yoğun yağış sele neden oldu. Akyurt ilçesinde akşam saatlerinde bastıran yağış nedeniyle bazı cadde ve sokaklar sel sularıyla doldu, araçlar yolda kaldı, ev ve işyerlerinde su baskınları yaşandı, bir kişi işyerinde elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi. Böylece sel nedeniyle Ankara’da hayatını kaybedenlerin sayısı üçe yükseldi. Ankara Valisi Vasip Şahin, yağış nedeniyle tüm ilk ve ortaöğretim kurumlarında eğitime bir gün ara verildiğini duyurdu.

Kayseri ve Kastamonu’da da yağışlar hayatı olumsuz etkiliyor. Karaman’da ise sel felaketi nedeniyle bir kişi yaşamını yitirdi.

Hatay çevrelerinde gök gürültülü sağanak yağışların bugün akşam saatlerine kadar aralıklarla yağması bekleniyor. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına başkanlık edecek.

Altılı muhalefet liderinin oluşturduğu Kurumsal Reformlar Komisyonu, ilk raporunu açıklayacak. Komisyon, Stratejik Planlama Teşkilatı’nın kurulması, Merkez Bankası bağımsızlığının sağlanması, Ekonomik ve Sosyal Konsey’in yeniden yapılandırılması, kamu maliyesindeki gerçek durumun tespiti üzerine çalışmalarını paylaşacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün (12 Haziran) Van’da gençlerle buluştu. Muhalefetin cumhurbaşkanı adayını soran Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na “Sen aday mısın değil misin onu açıkla, ya da adayını açıkla. Şu an altılı masa ne yapacağını şaşırmış durumda. Biz yolumuza Bahçeli ile Cumhur İttifakı ile yürüyoruz” diye seslendi. Anket sonuçlarının manipülasyon olduğunu söyleyen Erdoğan, “Anket adı altında ortaya sürülen manipülasyon araçlarında verilmek istenen havaya sevgili gençler, hiç bakmayın. Son 20 yıldır olduğu gibi vatandaşların bugün de Türk siyasetinde en çok tercih ettiği parti biziz” dedi.

Diyarbakır’da konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, zamanında veya erken yapılacak bir seçimin cumhuriyet tarihinin en kritik seçimi olacağını belirterek, Diyarbakır ve bölgede iktidarın tek alternatifinin kendileri olduğunu söyledi. Türkiye’nin Suriye’ye yapacağı olası harekat ile ilgili konuşan Davutoğlu, Suriye’nin demografik yapısının değiştirilmesine karşı olduklarını ve öncelikle sorunun Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile diplomasi yoluyla halledilmesi gerektiğini belirtti. Davutoğlu, giderek derinleşen ekonomik krizin bir isyana dönüşmesi ve iktidarın bunu kullanarak olağanüstü hal (OHAL) şartlarında bir seçime gitme riskinin de bulunduğuna dikkat çekti. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 25 kuruş, euro kuru ise 18 lira 12 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 543 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 33 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 120,44 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile İsveç Başbakanı Magdalena Andersson bugün İsveç’te görüşecek. İkili, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Ternopil bölgesinde ABD ve Avrupa ülkelerinin tedarik ettiği tanksavar ve uçaksavar füze sistemlerinin bulunduğu deponun imha edildiğini açıkladı. 

Amerikan fast food devi McDonald’s, Moskova’nın Ukrayna’yı işgal kararı nedeniyle Rusya’dan çekildikten kısa süre sonra kapılarını başla bir isimle müşterilere açtı. Pazar günü Moskova ve çevresinde 15 şube “Vkusna ve Toçka” adıyla açıldı. İsim, Rusça’da “Leziz ve O Kadar” anlamına geliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Los Angeles’ta Demokrat Parti bağışçılarıyla buluşmasında, “24 Şubat öncesinde ABD istihbaratının yaptığı Rusya’nın operasyon başlatacağı uyarılarını, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin duymak istemediği”ni iddia etti. Zelenskiy’nin sözcüsü Sergei Nikiforov, Biden’a yanıt verdi. Zelenskiy’nin Ukrayna istihbaratına daha çok güvendiğini söyleyen Nikiforov, “Bu nedenle, ‘duymak istemedi’ ifadesinin muhtemelen açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Ayrıca, hatırlarsanız, Ukrayna Devlet Başkanı ortaklarımızı Rusya’yı birliklerini geri çekmeye ve durumu sakinleştirmeye teşvik etmek için bir önleyici yaptırım paketi açıklamaya çağırdı. Bu durumda asıl ortaklarımızın ‘bizi duymak istemediğini’ söyleyebiliriz” dedi.

Sporun gündemine bakalım.

VavaCars Fatih Karagümrük’te Volkan Demirel’den boşalan teknik direktörlük görevine İtalyan çalıştırıcı Andrea Pirlo getirildi. Pirlo, Juventus teknik direktörlüğünü üstlendiği 2020-2021 sezonunda İtalya Kupası ve İtalya Süper Kupası zaferleri elde etmişti.

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi play-off finalinde 1-0 geriye düştüğü müsabakada Wulfz Fatih Karagümrük’ü 2-1 mağlup eden ALG Spor, 2021-2022 sezonunun şampiyonu oldu.

Avrupa Okçuluk Şampiyonası’nda Gülnaz Büşranur Coşkun, Ezgi Başaran ve Yasemin Ecem Anagöz’den oluşan klasik yay kadın milli takımı finalde Almanya karşısında 5-4 mağlup olarak gümüş madalya kazandı.

2022 Azerbaycan GP’sinde damalı bayrağı ilk sırada Red Bull’dan Max Verstappen gördü. İkinci Red Bull’dan Sergio Perez, üçüncü Mercedes’ten George Russell oldu. İki Ferrari pilotu Charles Leclerc ve Carlos Sainz yarışı tamamlayamadı.

*****

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.