Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 111. gün: Severodonetsk’in çevresindeki köprüler yıkıldı, Ruslar şehri almaya çok yakın

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Rus birliklerinin, son haftalarda saldırılarını yoğunlaştırdığı Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde bulunan Severodonetsk’i almasının an meselesi olduğu belirtiliyor. Luhansk Valisi Serhiy Haidai, Severodonetsk şehrine giden tüm köprülerin Ruslar tarafından yıkıldığını söyledi. Savaşın 111. gününde bilmeniz gerekenleri Medyascope sizin için derledi.

Luhansk Valisi Serhiy Haidai, Severodonetsk şehrine giden tüm köprülerin Ruslar tarafından yıkıldığını söyledi. Haidai, Severodonetsk’e ulaşımın kesilmesinden dolayı şehre malzeme teslim etmenin ve sivilleri tahliye etmenin imkansız olduğunu da belirtti.

Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Severodonetsk’e ulaşan üç köprünün de Rus birlikleri tarafından yıkıldığını belirten Haidai, “Kentte bulunanlar zor koşullarda hayatta kalmaya çalışıyor” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Severodonetsk’teki savaşın Ukrayna’ya korkunç bir zarar verdiğini şu sözlerle dile getirdi: “Bu savaşın insani maliyeti bizim için çok yüksek. Bu savaş çok korkutucu. Donbas’taki savaş, Avrupa’nın en şiddetli savaşlarından biri olarak hatırlanacak.”

Ukrayna, Batı’dan daha fazla silah yardımı istiyor

Ukrayna, Batı ülkelerinden 300 roketatar, 500 tank ve bin obüs istedi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mikhail Podolyak, Rusya’yı yenebilmek ve savaşı sona erdirmek için ağır silahlara ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Yarın (15 Haziran) NATO ülkelerinin savunma bakanları Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelecek ve Ukrayna’ya gönderilecek silah yardımını görüşecek.

Kiev ve Buça yakınlarında toplu mezarlar bulundu

Ukraynalı yetkililer, Kiev ve Buça kentleri yakınlarında toplu mezarlar bulduklarını açıkladı. Buça’ya bağlı Vorzel köyü yakınlarındaki bir ormanda bulunan toplu mezardan yedi sivilin cansız bedeni çıkarıldı.

Kiev polis şefi Andriy Nyebytov konu ile ilgili açıklamasında, “Bu, Rus ordusunun bir başka sadist suçudur” dedi.

Rusya, savaşın ilk 100 gününde fosil yakıt ihracatından 93 milyar euro gelir elde etti

Finlandiya Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (Crea) tarafından yapılan bir araştırmaya göre Rusya, savaşın ilk 100 gününde fosil yakıt ihracatından 93 milyar euro gelir elde etti. Fosil yakıt ihracatının 56 milyar euro değerindeki yüzde 61’lik payının Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerine gittiği belirtildi.

Ukrayna ekilebilir arazisinin dörtte birini kaybetti

Ukrayna Tarım Bakanı Yardımcısı Taras Vysotskiy, Ukrayna’nın Rusya’nın saldırılarının başladığı 24 Şubat’tan bu yana özellikle güneydeki ve doğudaki ekilebilir topraklarının dörtte birini kaybettiğini söyledi. Vysotskiy dün (13 Haziran) düzenlediği basın toplantısında, “Bu yıl mahsul ekimi fazlasıyla yeterli. Mahsul ekim alanlarının mevcut durumu Ukrayna’nın gıda güvenliği için bir tehdit oluşturmuyor” diyerek Ukrayna’nın gıda güvenliğinin tehdit altında olmadığını söyledi.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: Guardian, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.