Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolulular, Tanju Özcan’ın kesin ihraç istemiyle disipline sevk edilmesi hakkında ne düşünüyor?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın 16 Mayıs’taki belediye meclisi toplantısında AKP’li Meclis Üyesi Hacer Çınar’a yönelik sözlerini gerekçe göstererek Özcan’ı “kesin ihraç” talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk etti. Medyascope, kararı Bolu halkıyla konuştu.

Haber: Edanur Tanış & Baran Yalçınkaya
Kurgu: Murat Türsan

CHP MYK, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın 16 Mayıs’taki belediye meclisi toplantısında AKP’li Meclis Üyesi Hacer Çınar’a yönelik sözlerinin cinsiyetçi bulunmasını gerekçe göstererek Özcan’ı dün (14 Haziran) “kesin ihraç” istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk etti.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “tedbirli” olarak disiplin kuruluna sevk edilmenin disiplin süreci tamamlanıncaya kadar hiçbir parti faaliyetine katılamaması anlamına geldiğini belirtti. Medyascope’a konuşan Torun, “Bu arkadaşımızı sözlü olarak defalarca uyardık, öyle ki disiplin kuruluna sevk ettik ve orada da ‘uyarı’ cezası aldı. Ancak aynı tutum ve davranışlarında ısrar etti ve açıklamalarını sürdürdü. Bunun üzerine MYK toplantısında konuyu değerlendirdik ve disipline sevk ettik” dedi.

“Cinsiyetçi söylemler, kabul edilecek bir mesele değil

Medyascope muhabirleri Edanur Tanış ve Baran Yalçınkaya, Bolululara Özcan’ın kesin ihraç istemiyle disipline sevk edilmesi hakkında ne düşündüklerini sordu.

Bir vatandaş, “Cinsiyetçi söylemler, kabul edilecek bir mesele değil. Bu etik de değil ve bir hukukçuya da yakışmaz. Fakat yine de ihraç edilmemeliydi. İhraç etmek bir çözüm değil. Benim beklediğim yaptırım, bir daha aday olarak herhangi bir il ya da ilçeye koymamak olurdu” diye konuştu.

Özcan’ın mültecilere uyguladığı yaptırımı da doğru bulmadığını belirten vatandaş, mülteci meselesinin toplum, devlet ve siyasi partilerin bir araya gelmesiyle çözülebileceğini belirtti.

“Tanju Özcan’a büyük bir haksızlık yapılıyor”

İstanbul’da yaşayan fakat Bolulu olduğunu dile getiren bir diğer vatandaş, “Tanju Özcan’a büyük bir haksızlık yapılıyor. Bence kendisi de bıraksın CHP’yi, Muharrem İnce’nin partisine geçsin. Tanju Özcan’dan çok memnunum, bence çok düzgün bir adam, sadece ideolojik konuşmuyor ve bir milliyetçi ruhu var, ben de milliyetçiyim. İhracın onun için çok büyük bir kayıp olduğunu düşünmüyorum. Cinsiyetçi söylemleri bence gerçek ihraç sebebi değil, gerçek nedenler birkaç tane var, takip ettiğimi kadar söyleyeyim. Cumhurbaşkanına faiz düşürme konusunda destek vermesi, Faik Öztrak’ı eleştirmesi ve göçmenler konusunda CHP’yi eleştirmesi. Hepsini toplarsak adam her şeyi dosdoğru konuştu” dedi.

“Kendisinden memnunuz, özellikle mülteciler konusunda

Bir başka vatandaş da Özcan’ı desteklediğini şöyle anlattı:

“Ben, Tanju Özcan’ın cinsiyetçi bir söylemde bulunduğunu zannetmiyorum, espri olarak yapmıştır. Kendisini tanıyorum, öyle bir insan değil. İhraç edilmemesi gerekiyordu, hele şu ortamda.” 

Özcan’dan memnun olup olmadığı sorulduğunda ise “Kendisinden memnunuz, özellikle mülteciler konusunda. Ben yaptığı organizasyonlardan, getirdiği tiyatrolardan memnunum. Güzel şeyler yapıyor. Ben ihraç edilmesini istemiyorum” dedi.

Bir diğer vatandaş da Özcan’dan memnun olduğunu belirterek “Kadınlarla ilgili yaptığı espri çok yanlıştı ama ihraç büyük bir karar olabilir, bilmiyorum” görüşünü paylaştı. Özcan’ın mülteciler hakkındaki görüşlerini de değerlendiren vatandaş, Özcan’a katıldığını fakat söylemlerinin bu denli sert olmasına gerek olmadığını, mültecilerin de çaresiz ve gelmek zorunda olduklarını söyledi.

“Tanju Özcan’ın bizi neden istemediğini çok merak ediyorum”

Dokuz yıl önce Irak’tan Türkiye’ye gelen ve Bolu’da yaşayan üç kadın, Özcan’ın partiden ihraç talebi hakkında “Bizim bir hakkımız olmadığını düşündüğümüzden, bu konuda açık bir yorum yapmak istemiyoruz’’ yorumunda bulundu. Kadınlardan biri, Türkiye’ye kabul alabildikleri için AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ettiklerini ve Özcan’ın onları neden Bolu’da istemediğine anlam veremediklerini de şu sözlerle dile getirdi:

“Bizim bir zararımızın olmadığını düşünüyorum, bazılarının zararı olabilir ama bizim bir zararımız yok. Tanju Özcan’ın bizi neden istemediğini çok merak ediyorum.”

Belediye binasına gidip Özcan ile de konuşmak istedik. Bolu Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü’nden Ergin Yönet ile görüştükten sonra Özcan’ın hiçbir gazeteciye röportaj vermek istemediğini, gün boyu gelen gazetecilerin hepsini reddettiğini öğrenince Özcan ile konuşmadan binadan ayrıldık.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.