Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir-Bergama’da perlit madeninin yüzde 150 büyümesine “ÇED olumlu” raporu: 5 bin ağaç kesilecek

İzmir’in Bergama ilçesinde Harborlite Aegean firması tarafından yapılacak perlit maden ocağı kapasite artırımı projesiyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verildi. Proje kapsamında yaklaşık 5 bin ağacın kesilmesi öngörülüyor.

Bergama’nın Kızıltepe Mahallesi’nde yer alan 127 bin hektarlık perlit ocağı 327 bin hektara çıkacak. ÇED raporuna göre perlit sahada depolanmadan nakledilecek, herhangi bir kırma-eleme işlemi yapılmayacak, patlayıcı veya kimyasal madde kullanılmayacak. Proje kapsamında kesilecek 5 bin ağacın bulunduğu alan “orman alanı, ağaçlandırılacak alan ve tarım arazisi” statüsünde.

İzmir Büyükşehir Belediyesi proje için “Bu tür alanlarda proje faaliyeti süresince ağaç ve bitki dokusunun zarar görmesiyle birlikte doğal yapının bozulacağı, söz konusu alanların rehabilite edilecek dahi olsa tahribata maruz bırakılmamasının gerektiği düşünülmektedir” diyerek olumsuz görüş bildirmişti.

Harborlite Aegean adlı firma IMERYS adlı uluslararası bir Fransız şirketine ait. IMERYS’in 2021 yılı geliri yaklaşık 4.4 milyar euro. 40’tan fazla ülkede faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 16 bin çalışanı bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.