Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 112. gün: İngiltere’nin önde gelen gazetecilerinin Rusya’ya girişi yasaklandı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere’nin bazı Rus vatandaşlarına uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak, İngiltere merkezli bazı gazetecilerin ülkeye girişini yasakladı.

Rusya, İngiltere’nin önde gelen Rus gazetecilerine yönelik yaptırımlarına yanıt olarak, İngiltereli üst düzey gazetecilere ülkeye giriş yasağı getirdi. Rusya’nın ülkeye giriş yasağı getirdiği gazeteciler arasında, BBC Genel Müdürü Tim Davie ve BBC’nin Ukrayna’dan haber yapan muhabirleri Clive Myrie, Orla Guerin, Nick Robinson ve Nick Beake de yer alıyor. Sky TV, Times, Guardian, Channel 4 ve ITV için çalışan gazetecilerin de Rusya’ya girişleri yasaklandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Listede yer alan İngiliz gazeteciler, Rusya, Ukrayna ve Donbas’taki olaylar hakkında kasıtlı olarak yanlış ve tek taraflı bilgilerin yayılmasına karışıyorlar. Önyargılı değerlendirmeleriyle İngiliz toplumunda Rus düşmanlığının körüklenmesine de katkıda bulunuyorlar” dedi.

Listedeki diğer gazeteciler arasında The Times’ın editörü John Witherow, Telegraph’tan Chris Evans, Guardian’dan Katharine Viner ve Daily Mail’den Ted Verity de bulunuyor.

BBC’nin haberine göre Rusya’nın yaptırım listesinde, kraliyet donanmasından Amiral Benjamin John Key ve Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Michael Wigston da dahil olmak üzere silahlı kuvvetlerdeki üst düzey isimler de var.

Severodonetsk’teki savaş devam ediyor

Ukraynalı yetkililer, ülkenin doğusundaki Severodonetsk’e giden üç ana köprünün Rus birlikleri tarafından yıkılmasının ardından bölgeden sivilleri tahliye etmeye devam ettiklerini bildirdi.

Severodonetsk’te Ukraynalı askeri birliklerin başındaki Oleksandr Struik, “Şehirle bağlantı kurmanın yolları var ama bu oldukça zor. Rus birlikleri şehre saldırmaya çalışıyor ama ordumuz direniyor” dedi.

Rusya’dan Ukrayna’ya çağrı: “Silahlarınızı bırakın”

Rus ordusu, Severodonetsk kentindeki bir kimyasal tesiste saklanan Ukrayna kuvvetlerine seslendi ve silahlarını bırakmaları çağrısında bulundu. Rusya’nın ateş gücünün büyük kısmını doğu Donbas bölgesine göndermesinin ardından Ukrayna, Batı’dan daha fazla silah yardımı talep etti.

“Donbas’taki çatışma savaşın sonucunu belirleyebilir”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Donbas bölgesinin kontrolü için devam eden çatışmanın sonucunun Rusya-Ukrayna savaşının sonucunu belirleyeceğini söyledi. Ukrayna birliklerinin Severodonetsk ve Lısıçansk kentlerinde acı kayıplar yaşadığını belirten Zelenskiy, Batılı ülkelere seslendi ve Kiev’e silah göndermeleri çağrısını yineledi.

Rusya, AB’ye doğalgaz akışını yüzde 40 kesti

Rus devlet gaz ihracatçısı Gazprom, Siemens’in gaz pompalama ünitelerini kompresör istasyonuna zamanında iade etmemesi üzerine Nord Stream (Kuzey Akım) Boru Hattı üzerinden gaz dağıtımını yüzde 40 oranında azalttığını duyurdu.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: Guardian, Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.