Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahir Elçi davasında mahkeme, Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesine karar verdi


Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi ile ilgili davanın beşinci duruşması görüldü. Avukatlar, mahkemenin eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi başta olmak üzere taleplerini kabul etmede isteksiz davrandığını vurguladı. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “Bize göre Elçi cinayeti için ‘Siyasi suikast’ diyen Davutoğlu belki ileride sanık olacaktır. Böyle bir açıklama yaptığına göre siyasi sorumluluğu vardır. ‘Çağırırlarsa bildiklerimi anlatırım’ diyen biri için nasıl bilgisi ve görgüsü yoktur diye dinlenmesini reddedersiniz?” diyerek mahkeme heyetine tepki gösterdi. Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 23 Kasım’a erteledi.

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, kardeşleri, birçok baro başkanı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Mevlüt Dudu ve uluslararası gözlemciler katıldı. Duruşmada tanık olarak dinlenen Hüseyin Ürüç, örgüt mensubu Uğur Yakışır’ın iki polisi kendilerinin öldürdüğünü söylediğini ancak Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili bilgisinin olmadığını söyledi. Tutuksuz yargılanan ve duruşmaya SEGBİS ile katılan sanık polisler ise bu aşamada bir sözlerinin olmadığını beyan etti.

“Beş celsedir bir arpa boyu yol alamadık”

Duruşmada söz alan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, mahkeme heyetine şöyle seslendi: “Bu cinayeti aydınlatma yönünde sanki mahkemeniz isteksiz davranıyor. Beş celsedir bir arpa boyu yol alamadık. Yargılama sırasında olayı sıradan bir cinayet dosyası olarak görüyorsunuz. Biz buna müsaade etmeyiz. Dört Ayaklı Minare’nin önünde hapsedilemeyecek bir davadır. Cinayeti çözmedeki isteksizliğinizi sorgulayacağız. Resmi yazışmalarla sorunları çözemeyiz. Bu davanın soruşturma aşamasını irdelemediğimiz sürece bu şekli bir yargılama olur ve toplum vicdanını rahatlatamaz. Bazı tanıkların ifadeleri istediğiniz gibi olmayınca kaale almıyorsunuz. Soruşturma aşamasında tanığı yönlendiren savcı hakkında hiçbir işlem yapmadınız. Daha önce soruşturma savcısı tarafından yönlendirdiğini söyleyen bir tanığı bulunduğu cezaevine üç kişi giderek ifadesini değiştirmesi için tehdit etmiş. Tanık ifadesini değiştirmediği için bir hafta sonra Bolu’dan İzmir Cezaevi’ne gönderilmiş. Bununla ilgili neden bir işlem yapmıyorsunuz?

“Eski Başbakan Davutoğlu belki ileride sanık olacak”

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesinin mahkeme tarafından reddedildiğini hatırlatan Eren, şöyle devam etti: “Bize göre Elçi cinayeti için ‘siyasi suikast’ diyen Davutoğlu belki ileride sanık olacaktır. Böyle bir açıklama yaptığına göre siyasi sorumluluğu vardır. ‘Çağırırlarsa bildiklerimi anlatırım’ diyen biri için nasıl bilgisi ve görgüsü yoktur diye dinlenmesini reddedersiniz? Belki cinayet mahallinde olmayanlar ile ilgili bilgi ve tanıklığı vardır. Bu talebi reddederek davayla ilgili bakış açınızı ortaya koydunuz. Bizi kuracağınız ara kararlarla rahatlatın. İsteksizliğiniz bizi üzüyor.”

Eren’in sözleri üzerine mahkeme başkanı araya girerek, “Biz tarafsızız. Dosyada sadece Tahir Elçi yok, iki polisin şehit edilmesi ve bir terörist de yer alıyor. Heyeti suçlayan konuşmalara girmeyin. Bizi isteksiz ve pasif olarak suçlamayın” dedi.

Avukatlardan mahkeme heyetine: “Üzerinizde bir baskı varsa çekilebilirsiniz”

Avukat Orhan Kemal Cengiz, mahkemenin maddi gerçeğin ortaya çıkarılması konusunda bir çabasını görmediklerini söyledi. Cengiz, “Biz Tahir Elçi’nin arkadaşları olarak intikam peşinde değiliz. Lütfen taleplerimizi ciddiye alın. 10 yıl sürse de bu işin peşini bırakmayacağız. Tahir Elçi’ye yakışır bir yargılama istiyoruzdiye konuştu.

Avukat Erdal Doğan da soruşturma aşamasında manipüle edilen bir dosyanın önlerinde durduğunu ve bunu yapan savcının sanık sandalyesinde oturtulması gerektiğini vurgulayarak, “Üzerinizde bir baskı varsa çekilebilirsiniz” dedi.

“Açıklama yaptım diye başsavcı beni adiyede odaya kilitledi”

Avukat Mahsuni Karaman ise mülkiye müfettişlerinin raporunun kendilerinden altı yıl gizlendiğini, davadaki delillerin karartılıp üstünün örtülmeye çalışıldığını söyledi. Karaman, “Dönemin başsavcısı 12 saniyelik kamera kaydının silindiğini açıkladığım için beni adliyede bir odaya kilitledi ve sonra kendisinin talimat verdiğini kabul etti” diye konuştu.

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar da Tahir Elçi’nin ensesine sıkılan kurşunun bütün meslektaşlarının ensesine sıkıldığını ve bu olay çözülmeyene kadar onurlu bir yaşam süremeyeceklerini söyledi.

Duruşmaya karar için saat 14.30’a kadar ara verildi.

Davutoğlu tanık olarak dinlenecek

Verilen aranın ardından mahkeme kararını açıkladı. Adli Tıp Kurumu’na (ATK) müzekkere yazılarak olayla ilgili görüntü kayıtları arasındaki kopukluğun nedeninin sorulmasına, ATK ve TÜBİTAK’a gönderilen önceki müzekkere sonuçlarının beklenilmesine, Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenilmesine, tanık olarak dinlenilmesi istenilen polislerin dinlenilmeleri taleplerinin reddine, ihbar mektubu gönderen kişilerin dinlenilme taleplerinin reddine, sanıkların SEGBİS ile duruşmalara katılmalarına hükmedildi.

Bir sonraki duruşma 23 Kasım 2022 günü saat 10:00’da yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.