Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

700 yıllık gizem çözüldü: İşte Kara Veba’nın kaynağı

Araştırmacılar, 14. yüzyılın ortalarında Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da görülen ve tarihin en ölümcül salgını olarak bilinen Kara Veba’nın 700 yıllık gizemini çözdü. Mezar kalıntılarını ve DNA’ları inceleyen araştırmacılar, salgının Kırgızistan’da ortaya çıktığı sonucuna vardı.

1346 ile 1353 yılları arasında Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da milyonlarca kişinin ölümüne neden olan Kara Veba’nın 700 yıllık gizemi çözüldü. Salgının kökenine dair yapılan araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlandı.

İskoçya’daki Stirling Üniversitesi’nden bilim insanı Philip Slavin, araştırmanın sonuçlarını, “Kara Veba’nın kökeni hakkında asırlardır devam eden tartışmaları sona erdirmeyi başardık” diyerek paylaştı.

Nasıl başardılar?

Kırgizistan’ın kuzeyinde 1338 ile 1339 yılları arasında ani ölümlerin anlatıldığı bir çalışmada ipucu yakaladıklarını anlatan Slavin, daha sonra antik DNA’ları inceleyen uzmanlardan oluşan bir ekip ile bölgeye gittiklerini söyledi.

Ekipteki araştırmacılardan Maria Spyrou, bölgeye gömülen yedi kişinin dişlerine ulaştıklarını aktardı. Bu kişilerin dişlerinden genetik materyal çıkarıldığını söyleyen Spyrou, dişlerdeki DNA incelemesi sonucunda Kara Veba olarak da bilinen “Yersinia pestis” isimli bakteriye ulaştıklarını açıkladı.

Bakterinin genomunun tam analizi ise sekiz yıl sonra yapıldı ve Avrupa’da salgına yol açan türün atası olduğu sonucuna varıldı.

Leipzig’deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden Prof. Johannes Krause, araştırma ile birlikte sadece Kara Veba’nın atasını değil, dünyadaki tüm veba türlerinin atasını da bulduklarını söyledi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.