Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (16 Haziran 2022): 16 gazeteci tutuklandı

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

https://open.spotify.com/episode/04Q8S4bA1hr9elrmFV4TAs?si=lQyYp_JxR1Kfg3ywgiYaCQ

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 24 derece olacak. Ankara güneşli 24, İzmir güneşli 30, Antalya güneşli 29, Diyarbakır güneşli 32 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda sağlık çalışanlarının mali haklarının iyileştirilmesini öngören kanun teklifi üzerinde görüşmeler devam edecek. Düzenlemenin şu ana kadar ilk altı maddesi kabul edildi.

Sosyal medya yasası Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Gazeteci örgütleri ise teklife karşı çıkıyor ve bunun bir “sansür ve baskı teklifi” olduğunu savunuyor. Önümüzdeki günlerde Genel Kurul’un gündemine gelmesi beklenen teklifin yasama dönemi sona ermeden yasalaşması isteniyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Türk Demokrasi Vakfı; Yeniden” başlıklı toplantıya katılacak. Toplantıya Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal da katılacak.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, YouTube hesabı üzerinden paylaştığı videoda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yüklendi. “Sizi kızdırmaya devam edeceğiz, gelecek nesiller sizi örnek almayacak” diyen Davutoğlu, Bahçeli’nin AKP iktidarından önceki koalisyonu bozduğu gibi Cumhur İttifakı’nı da “kundaklayabileceğini” söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun hakkında CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun mahkumiyetinin ardından attığı tweet nedeniyle soruşturma başlatmıştı. Soruşturma sonunda Uzun’un “rütbelerinin sökülmesine” karar verildiği açıklanmıştı. Rütbelerinin söküldüğüne ilişkin karar Uzun’a dün (15 Haziran) akşam saatlerinde tebliğ edildi. Sabri Uzun, Medyascope’a, İçişleri Bakanı’nın imzasını taşıyan kararın değil, kararın alındığına ilişkin belgenin tebliğ edildiğini, gelen görevliye beylik silahını ve emniyet kimliğini teslim ettiğini söyledi.

Diyarbakır’da 8 Haziran’da gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişiden 16’sı tutuklandı. Dün adliyeye sevk edien gazeteciler Abdurrahman Öncü, Aziz Oruç, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Lezgin Akdeniz, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Ali Ertaş, Mehmet Şahin, Neşe Toprak, Ömer Çelik, Ramazan Geciken, Remziye Temel, Safiye Alagaş, Serdar Altan, Suat Doğuhan ve Zeynel Abidin Bulut tutuklandı. 

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 14 yaşındaki Berkin Elvan için, katledilişinin dokuzuncu yılında Okmeydanı Gaziler Sokağı’nda, saat 19:00’da tören düzenlenecek.

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi ile ilgili davanın beşinci duruşması yapıldı. Mahkeme heyeti eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesine karar vererek duruşmayı 23 Kasım’a erteledi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 25 kuruş, euro kuru ise 18 lira 8 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 531 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 17 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 119,8 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Suudi Arabistan’da gökkuşağı renkli oyuncaklar ve çocuk kıyafetleri toplatıldı. Yetkililer, bu renklerin “eşcinselliği özendirdiği”ni iddia etti. Toplatılan ürünler arasında saç tokaları, tişörtler şapkalar, kalem kutuları ve çeşitli oyuncaklar bulunuyor. Bir yetkili gökkuşağı renkli bu ürünlerin “İslam inancına aykırı olduğunu ve gençleri eşcinselliğe özendirdiği”ni söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası (Fed), 75 baz puan ile beklentilerin üzerinde bir faiz artışı yaptı. Bu, 1994’ten bu yana alınan en sert faiz artışı kararı olarak tarihe geçti.

Almanya, Rusya’nın gaz devi Gazprom’u, arzı keskin bir şekilde azaltarak enerji fiyatlarını yükseltmeye çalışmakla suçladı. Gazprom, Almanya’ya giden gaz miktarını günde 70 milyon metreküpün altına, yani mevcut oranın yarısından daha azına indirdiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın etik danışmanı Lord Geidt istifa etti. Danışman, Johnson’ın Partygate üzerindeki bakanlık kurallarını çiğneyip çiğnemediği konusunda “meşru bir soru” olduğunu söyledikten bir gün sonra istifa etti. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde 2022-2023 sezonu 2. ön eleme turu kura çekimi dün (15 Haziran) İsviçre’nin Nyon kentindeki UEFA merkezinde gerçekleştirildi. Fenerbahçe’nin Avrupa futbolunun kulüp düzeyindeki en önemli organizasyonu Şampiyonlar Ligi’ndeki rakibi belli oldu. Sarı Kanarya, 2. ön eleme turunda Ukrayna temsilcisi Dinamo Kiev ile kozlarını paylaşacak. İttifak Holding Konyaspor ve Medipol Başakşehir’in de UEFA Avrupa Konferans Ligi’ndeki rakipleri belli oldu. Süper Lig’i üçüncü sırada bitiren Konyaspor, Belarus temsilcisi Bate Barisov ile eşleşti. Süper Ligi dördüncü sırada tamamlayan Medipol Başakşehir ise İsrail ekibi Maccabi Netanya ile karşılaşacak.

Süper Lig ekiplerinden Yukatel Kayserispor, teknik direktör Çağdaş Atan ile anlaşmaya varıldığını açıkladı. Çağdan Atan, 2020-2021 sezonunda Aytemiz Alanyaspor’da görev yapmıştı.

Sesi Görenler Milli Futbol Takımı, IBSA (Görme Engelliler) Avrupa Futbol Şampiyonası’nda yarı finalde İngiltere’yi penaltı atışlarıyla 2-0 yenerek finale yükseldi. Sesi Görenler Milli Futbol Takımı, finalde Fransa ile karşılaşacak.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.