Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 113. gün: 12 bin sivil Severodonetsk’te mahsur kaldı, Macron, Scholz ve Draghi Kiev’de

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM), Rus birliklerinin saldırılarının devam ettiği Severodonetsk kentinde 12 bin sivilin mahsur kaldığını belirterek, bölgedeki temel ihtiyaç malzemelerin tükenmekte olduğunu açıkladı.

Rus birliklerinin yoğun saldırısı altında bulunan Severodonetsk’teki sivillerin büyük bir kısmı, Azot Kimyasal Tesisi’nin altındaki sığınaklarda saklanıyor. Kente ulaşımı sağlayan üç köprünün de hafta başında Rus birlikleri tarafından yıkılmasının ardından, 12 bin sivilin şehirde mahsur kaldığı belirtiliyor.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nde görevli Saviano Abreu, BBC’ye verdiği demeçte, şehirde suyun olmamasının çok büyük endişe yarattığını ve kentteki gıda ve ilaçların da tükenmeye başladığını söyledi.

Macron, Scholz ve Draghi Kiev’de

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Mario Draghi özel bir trenle Kiev’e gitti. Üç liderin bugün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmesi bekleniyor.

Draghi, Macron ve Scholz

Liderlerin görüşmesinde, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik süreci ve Batı’dan gelecek olan silah sevkiyatının masada olması bekleniyor.

“Herson’da doğan çocuklar Rusya vatandaşı olacak”

Rus birliklerinin işgali altındaki Herson’daki sivil yönetimin başkan yardımcısı Kirill Stremousov, Rus haber ajansı RIA’ya verdiği demeçte, 24 Şubat’tan sonra Herson bölgesinde doğan çocukların otomatik olarak Rusya vatandaşı olacağını söyledi.

Stremousov dün (15 Haziran) de işgal altındaki topraklarda bulunan binlerce Ukrayna vatandaşının Rusya vatandaşlığı için başvurduğunu iddia etmişti.

Ukrayna için savaşan iki eski ABD askeri kayboldu

Ukrayna için gönüllü olarak savaşan Alexander Drueke ve Andy Huynh isimli iki eski ABD askeri kayboldu. Yetkililer ve askerlerin aileleri, bu kişilerin Rus birliklerine esir düştüğünden endişe ediyor.

Pentagon Sözcüsü John Kirby ise iki Amerikan vatandaşının kaybolduğunu doğrulayamadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Bu doğruysa, kendilerini bulmak için her şeyi yapacağız.”

ABD’den Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık yeni yardım

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık yeni güvenlik yardımında bulunacaklarını duyurdu. Biden’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Zelenskiy’i ABD’nin Ukrayna’ya 1 milyar dolar daha güvenlik yardımı yapacağı konusunda bilgilendirdim. Bu yardımlar arasında, ağır silahlar, kıyı savunma silahlarının yanı sıra Ukrayna’nın Donbas’taki savunma operasyonları için gerekli gelişmiş füze sistemleri için cephanelikler yer alacak.”

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.