Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan tutuklanan eski MHP Diyarbakır İl Başkanı Kayaalp hakkındaki rüşvet iddiaları Meclis’e taşınmıştı

MHP Genel Merkezi tarafından (16) Haziran’da görevden alınan MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp’in dün (17 Haziran) çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlamasıyla ile tutuklanmasının yankıları sürüyor. Diyarbakır Barosu istimara maruz kalan çocuğa hukuki destek vereceğini açıklarken, feshedilen MHP Diyarbakır İl Yönetimi’nden de yazılı açıklama geldi. Kayaalp ile ilgili rüşvet iddiaları dokunulmazlığı kaldırılan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel tarafından Meclis’e taşınmıştı.

Diyarbakır Barosu, görevden alınan ve tutuklanan eski MHP İl Başkanı Cihan Kayaalp’ın istismara maruz bıraktığı çocuğa hukuki destek vereceklerini açıkladı.

Baronun Twtter hesabından yapılan açıklamada, “Kamuoyuna yansıyan Cihan Kayaalp’ın çocuğun cinsel istismarı suçlamasıyla tutuklandığı dosyada merkez olarak istismara maruz bırakılan çocuğa hukuki destek verdiğimizi ve dosyanın takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.

“Kayaalp’e isnat edilen suçların partimiz ile hiçbir ilgi ve bağlantısı yoktur”

Feshedilen MHP Diyarbakır İl Başkanlığı’nın Twitter hesabından “Münfesih (feshedilmiş) Diyarbakır İl Başkanlığı Yönetim Kurulu üyeleri” adına yapılan açıklamada ise dört merkez ilçe başkanlığı ve 13 taşra başkanlığının görevlerine devam ettiği belirtilerek, şöyle denildi:

Tutuklanan eski İl Başkanı Cihan Kayaalp’e isnat edilen suçların partimiz ve yönetimindeki arkadaşlarımız ile hiçbir ilgi ve bağlantısı kesinlikle yoktur. Tamamen Kayaalp’ın gerçekleştirdiği iddia edilen bu olaylar yine Kayaalp’ın şahsı ile ilgilidir. Bu olay ile ilgili ile yöneticilerimizin gözaltına alındığı veya arandığı haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Münfesih İl Yönetim Kurulu üyeleri her zaman liderimizin ve teşkilatımızın emrinde ve aziz milletimizin hizmetinde olmaya devam edeceğiz.”

Kayaalp ile ilgili iddialar Meclis’e taşınmıştı

Çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlamasıyla tutuklanan Kayaalp, daha önce de çeşitli iddialarla gündeme gelmişti. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, dokunulmazlığı kaldırılan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in daha önce Kayaalp ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği ve yanıtlanmayan soru önergesini Twitter hesabından paylaştı.

Ses kayıtları ortaya çıkmıştı

Güzel tarafından 6 Ocak 2022’de verine önergenin gerekçesinde şu ifadeler yer almıştı: “Basına düşen ses kayıtlarında MHP Kayapınar İlçe Başkanı Mehmet Ataç’ın para karşılığında kişileri kamu kurum ve kuruluşlarında, belediyelerde kadrolu işe yerleştirdiği ortaya çıkmaktadır. Ataç, Hani ilçesinde kişilerin dosyalarını başkana göndermiş, ‘Eğer iş olmayacaksa bu kişilerin parasını geri verelim’ demektedir. Telefonda konuştuğu kişi, İbrahim Lale isminden bahsetmekte, onu arayarak işi halledeceğini söylemektedir. Memo isimli bir kişiden bahseden Ataç, onun işinin ne kadara olacağını sormakta, 45 bin TL telaffuz edilerek ‘45’i bulur mu?’ demektedir. Karşı taraf ise bulacağını, işin kadrolu olduğu için ancak kurtaracağını söylemektedir. Son olarak Ataç, ‘O da diğerleri gibi olacak değil mi? Parasını verecek aylığını aldıkça ödeyecek’ demektedir.

Paylaşılan ses kaydında kimi kişilerin para karşılığı işe yerleştirilmelerinin bilgisi dahilinde yapıldığı anlaşılan MHP İl Başkanı Cihan Kayaalp, haber sonrası Bağlar İlçe Başkanı Ataç’ın istifasını istemiştir. Ataç ise ‘Bugüne kadar ne yaptıysak birlikte yaptık’ demiştir. Sonra 600 bin TL karşılığında istifaya ikna edildiği bilgisi basına yansımıştır. Bu meblağ tutarında kendisine iki araba verilen Ataç ise ödüllendirilerek işine devam etmiştir. 13 Aralık’ta MHP İI Yönetiminde devir teslim yapılarak İI Başkanı ve yönetim değiştirilmiş gözükse de sonrasında listede yapılan değişim ile Ataç’ın İl Başkan Yardımcılığına getirildiği görülmüştür. Bu duruma itiraz eden Bağlar MHP İlçe Başkanı Ercan Şahin görevden alınmıştır. İl Başkanı Kayaalp bir restoranda bir grup polis memuru ile karşılaşmış burada aralarında bir kavga ortaya çıkmış, polis amiri yanındaki polislere dönerek ‘Devlet size bu görevi verirken, bunların yolsuzluklarına göz yumun demedi’ şeklinde konuşmuş, yolsuzluğu ve göz yumulduğunu onaylanmıştır. Bu tartışma sonrası polisler tarafından Kayaalp’in kolu kırılmış, yanındaki bir gazeteci de darp edilmiştir.”

HDP’li Güzel, önergesinde İçişleri Bakanı Soylu’ya şu soruları yöneltmişti:

-Diyarbakır MHP 11 Teşkilatının para karşılığında insanlara devlet kurumlarında iş bulduğu haberleri Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

-Mehmet Ataç hakkında başlatılan bir soruşturma mevcut mudur? Başlatılmamışsa neden başlatılmamıştır?

-MHP İl Başkanı Cihan Kayaalp hakkında başlatılan bir soruşturma mevcut mudur? Başlatılmamışsa neden başlatılmamıştır?

-Telefonda ismi geçen Süleyman Lale kimdir? Kişileri para karşılığı işe sokan yapılanmanın içerisinde midir? Bu kişi hakkında yürütülen bir soruşturma mevcut mudur?

– MHP Diyarbakır İl Teşkilatı tarafından şimdiye kadar toplamda kaç kişi para karşılığında işe konulmuştur? Bu kişilerden alınan meblağlar nelerdir?

-MHP Diyarbakır İl Teşkilatı hakkında başlatılan bir soruşturma mevcut mudur? Para ile kadrolu iş bulma suçunu işleyen kaç kişi teşkilatta vardır?

-MHP Diyarbakır İI Teşkilatı kimlerle organize bir şekilde çalışmaktadır? Şimdiye kadar hangi kurumlara, belediyelere bu şekilde insan yerleştirilmiştir? Bu kurumların ve belediyelerin başında bulunan kişiler hakkında yürütülen bir soruşturma mevcut mudur?”

Soylu ile fotoğrafları gündem oldu

Cihan Kayalp’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile olan fotoğrafları sosyal medyada gündem oldu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.