Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da 16 gazetecinin tutuklanması | CPJ’den “Gazeteciler serbest bırakılsın” çağrısı, DİSK Basın-İş’ten destek ziyareti

Diyarbakır’da 16 gazetecinin tutuklanmasına tepkiler sürüyor. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı. Diyarbakır’a giden DİSK Basın-İş heyeti, tutuklanan gazetecilerin çalıştığı kurumlara destek ziyaretlerinde bulundu.

CPJ: “Gazeteciler serbest bırakılmalı”

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Diyarbakır’da 16 gazetecinin tutuklanmasının ardından yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Türkiyeli yetkililer, geçen hafta gerçekleşen operasyon sonucunda toplu halde gözaltına alınan ve 16’sı ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklanan gazetecileri derhal serbest bırakmalıdır” denildi.

CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said ise şunları söyledi: “Türkiyeli yetkililer Diyarbakır’da gerekçesiz bir şekilde tutuklanan gazetecileri derhal serbest bırakmalıdır. Gazetecilerin böyle bir gizem perdesi altında tutuklanıp mahkeme karşısına çıkarılana kadar belirsiz bir süre için tutuklu halde bulunmaları kabul edilemez olmakla birlikte basın özgürlüğüne doğrudan bir saldırıdır.”

DİSK Basın-İş’ten destek ziyareti: “Gazetecilik suç değildir”

DİSK Basın-İş ve Gazetecilikte Kadın Koalisyonu ise Diyarbakır’da destek ziyaretlerinde bulundu. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ile JINNEWS’i ziyaret eden gazeteciler daha sonra basın açıklaması yaptı. “Özgür basın susturulamaz” pankartının açıldığı açıklamada konuşan gazeteci Tolga Balcı, “Ömer Çelik tutuklanırken ‘Yük sizin omuzunuzda’ dedi. 16 arkadaşımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Gazetecilik suç değildir” dedi. Gazeteci Sibel Yükler ise “Biz tutuklanan arkadaşlarımızı sahalardan tanıyoruz. Ceylan Önkol, Kemal Kurkut’tan tanıyoruz. Biz bunun için buradayız. Her zaman gazeteciliği savunacağız” diye konuştu. 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu adına konuşan Ceren İskit ise şunları söyledi:” Dört tutuklu kadın arkadaşımız için buradayız. Kadın gazeteciler ya yargılanıyor ya tutuklanıyorlar. Kadın gazeteciler sadece gazetecilik faaliyeti yürütüp, hakikatin peşinden koşuyorlar. Gazetecilik suç değildir, özgür basın susturulamaz.”

MMO Diyarbakır Şubesi’nden açıklama

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Makina Mühendisleri Odası (MMO) Diyarbakır Şubesi de Diyarbakır’da tutuklanan gazetecilere ilişkin yazılı açıklama yayımladı. “Özgür basın susturulamaz” başlıklı açıklamada, gazetecilerin tutuklanmasına tepki gösterildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.