Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sancar: “Öcalan doğrudan kamuoyuna konuşabilsin”

PKK lideri Abdullah Öcalan’a görüş izni verileceği iddiaları gündemdeyken, bir çağrı da HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’dan geldi. Sancar, “Kaldırılsın tecrit, Öcalan doğrudan doğruya kamuoyuna konuşabilsin” dedi.

“Demokratik cumhuriyeti ve kalıcı barışı inşa edeceğiz”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Mardin İl Kongresi’nde konuştu. Mardin’in çok kültürlü, çok inançlı yapısına dikkat çeken Sancar, şöyle konuştu: “Farklı inançların, kültürlerin, dillerin, eşit bir şekilde barış içinde yaşama kültüründen doğmuştur HDP.  Ve bunun da en güzel mekanlarının başında Mardin geliyor. Onun için rahatlıkla diyebiliriz ki HDP’nin memleketi de doğum yeri de Mardin’dir. Bu ülkenin geleceği de bu partinin doğduğu topraklardaki kültürdedir, zihniyetedir, ruhtadır. Halkların ve inançların eşit ve özgür bir şekilde bir arada yaşayabileceği demokratik bir cumhuriyeti ve kalıcı barışı, buradan alacağımız ilham ve güçle inşa edeceğiz.”

“Suç imparatorluğunun yerel ağlarını kayyumlar eliyle örüyorlar”

Sancar, kayyum atamalarını da şöyle eleştirdi: “Kürtlerin kimliğini, varlığını inkâr eden, fırsat bulduğunda iradesini her alanda yok etmek içinde her yolu dener. Dolayısıyla kayyum uygulaması her şeyden önce bir kimlik ve irade gaspı meseledir ama bundan daha fazlası var. Türkiye’de kurulan rant ve soygun düzeninin, suç ekonomisinin devamı için kayyum sistemine ihtiyaç duyan bir yönetim anlayışı vardır. Türkiye’de merkezden bütün ülkeyi talan eden zihniyet, bu suç imparatorluğunun yerel ağlarını kayyumlar eliyle örüyor.”

“Ekmek ve özgürlük birbirinden kopmaz bir şekilde bağlıdır”

AKP’nin Kürtlere yönelik politikalarını eleştiren Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer Türkiye bugün bu kadar büyük bir ekonomik çöküş yaşıyorsa, Türkiye bugün dünyada enflasyonda birinci ülkeler kategorisindeyse, bu kadar yüksek enflasyona sahip ilk altı ülkeden biri haline gelmişse, bunun temel sebebi savaş politikasıdır, Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarıdır. İçeride güvenlikçi anlayış, kutuplaştırma, düşmanlaştırma siyasetidir. Yani Kürt halkına yönelik her türlü saldırı, bu ülkede yaşayan bütün insanların ekmeğine de saldırıdır. Özgürlüğü elinden alınmak istenen halka karşı yürütülen politikalar, ülkenin tamamını çökertiyor. Ekmek ve özgürlük birbirinden kopmaz bir şekilde bağlıdır. Bunu unutmayın.”

” Kaldırılsın tecrit, Öcalan doğrudan doğruya kamuoyuna konuşabilsin”

Çözümün önündeki en önemli engellerden birinin İmralı’daki tecrit olduğunu belirten Sancar, “Türkiye’deki aklıselim sahibi bir muhalefet olsa, bizim dışımızda bir muhalefet olsa, öncelikle onların tecridin kaldırılmasını talep etmesini beklerdik. Kaldırılsın tecrit, Öcalan doğrudan doğruya kamuoyuna konuşabilsin... Bugün de bizim dışımızda kalan muhalefet partilerinin mevcut iktidardan başta Kürt sorunu olmak üzere, önemli hassas bütün konularda farklı düşünmediğini, esasta farklılaşmadığını üzülerek gözlüyoruz” dedi.

Sancar’dan muhalefete eleştiri

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, muhalefete yönelik eleştirilerini şöyle sıraladı: “Binlerce, on binlerce arkadaşımız tutuklu, her gün yeni gözaltı operasyonları oluyor ama mücadelemiz sürüyor. Demek ki HDP zulme, zorbalığa karşı mücadelesini zaten kararlılıkla yürütüyor. Ama bu iktidara karşı alternatif diye sunulmak istenen seçeneklere baktığımızda, temelde inkâr ve güvenlikçi zihniyetten farklı bir anlayış göremiyoruz. Eğer bu iktidarın zihniyetini ve bundan önceki dönemlerde uygulamaya geçirilen zihniyeti, bugün farklı bir ambalajla önümüze getirme niyeti olanlar varsa, şimdiden açık söylüyoruz; bu bizim kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Biz eski zihniyeti yeni ambalajlarla pazarlanmasına karşıyız, nasıl ki bu zorba iktidara karşıysak. Biz gerçek bir alternatif ve çözüm peşindeyiz. Halkların çözümünü arıyoruz. Eğer ki birbirine benzer böyle iki seçenek varsa, çaresiz miyiz? Aklınıza bu soru gelebilir. Hayır çaresiz değiliz. HDP var, sizler varsınız, mücadele var, halkların ortak iradesi var, demokrasi ittifakı var ve yılmak bilmeyen bir kararlılık, hedefe yürüme azmi var.”

“İki seçenekten birine mahkûm değiliz, mecbur değiliz”

Sancar, önümüzdeki seçimlerde HDP’nin anahtar güç rolünü oynayacağını şu sözlerle dile getirdi: “İki seçenekten birine mahkûm değiliz, mecbur değiliz. Üçüncü Yol var, HDP var, demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesi var. Konferansımızı 6-7 Haziran’da topladık. Şiarımız ‘Büyük direniş, büyük yürüyüş’tü. Çok da güzel geçti, emeği geçenler teşekkür ederiz. Şimdi 5. Büyük Kongremize gidiyoruz. 3 Temmuz’da bu kongrede HDP’nin bu ülkedeki bütün ezilenlerin, ötekileştirilenlerin, bütün emekçilerin, sömürü, yalan, talan politikalarını alternatifi olduğunu ortaya koyacak, görkemli bir şölen yapacağız. 5. Olağan Büyük Kongremiz, en coşkulu kongremiz olacaktır. Dosta, düşmana; sevene, sevmeyene; en güçlü mesajı sizlerin katılımı, sesi verecektir. Bundan şüphemiz yok. HDP bu ülkede çözüm gücü olmaya kararlıdır. 5. Olağan Büyük Kongremizde HDP’nin demokratik cumhuriyet, eşit yurttaşlık, büyük barış hedefine, yürüyüşte nasıl kurucu gücü olduğunu ortaya çıkaran kongre olacaktır. Yeniden inşa kongresi olacaktır, bu ülkeyi yeni bir başlangıca götüren kongre olacaktır. Buna bütün kalbimizle inanalım. Şimdiden bu coşkuyu sokak sokak, ev ev, mahalle mahalle, şehir şehir yaygınlaştıralım. 3 Temmuz’da Ankara’da o büyük coşkuda buluşacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.