Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu İnsan Hak İhlalleri Mayıs Raporu’nu açıkladı: 207 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi, 369 kişi işkence gördü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’de İnsan Hak İhlalleri Mayıs Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, mayıs ayında 207 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi, 369 kişi kötü muamele ve işkence gördü. 697 kişi ise toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında gözaltına alındı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda başkanvekili olarak da görev yapan Tanrıkulu’nun hazırladığı raporda öne çıkan bazı tespitler şöyle:

Rapora göre, mayıs ayında en az 32 kadın ve altı çocuk öldürüldü. Mayıs ayında en az 64 kadın, erkek şiddetine maruz kaldı. En az 22 kız ve erkek çocuğu erkekler tarafından istismar edildi, en az 11 kadın da tacize uğradı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre, mayıs ayında 167 işçi, iş cinayetleri sonucunda yaşamını yitirdi. 2022 yılının ilk beş ayında iş cinayetleri sonucunda yaşamını yitirenlerin 43’ünün kadın, 15’inin çocuk veya genç, 38’inin göçmen/mülteci olduğu belirlendi.

Kötü muamele ve işkence

Mayısta ikisi çocuk en az 29 kişi, gözaltında ya da gözaltı merkezleri dışında işkenceye maruz kaldığını basına açıkladı, suç duyurusunda bulundu veya insan hakları örgütlerine başvurdu. Mayısta yapılan (1 Mayıs İşçi Bayramı, Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümü ve Onur Yürüyüşü) eylemlerde en az 287 kişi, polisin ya da jandarmanın fiziksel şiddetine maruz kaldı.

AİHM yine mahkûm etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Af Örgütü Onursal Başkanı Taner Kılıç’ın yaptığı başvuruyu 31 Mayıs günü karara bağladı. AİHM, 2017 yılında tutuklanan Taner Kılıç’ın “özgürlük ve güvenlik” ve “ifade özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğine, Türkiye’nin Kılıç’a toplam 24 bin 500 euro tazminat ödemesine karar verdi.

AYM “hak ihlali” dedi

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2015 yılında İzmir’de katıldığı bir eylemde polisin fiziksel şiddetine maruz kalan, suç duyurusu da “kovuşturmaya yer olmadığı kararı” ile sonuçlanan Nuray Zencir’in bireysel başvurusunu karara bağladı. 24 Mayıs günü Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının maddi ve usul boyutu itibarıyla ihlal edildiği” belirtildi. Mahkeme, Zencir’e 90 bin lira manevi tazminat ödenmesine, ihlalin sonuçlarının giderilmesi için yeniden soruşturma açılmasına hükmetti.

OHAL Komisyonu kararları

Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun 27 Mayıs günü yayımladığı duyuruda, toplam 127 bin 130 başvurudan 124 bin 235’i hakkında karar verildiği, 2 bin 895 başvuru hakkında incelemenin devam ettiği belirtildi. Açıklamada, karara bağlanan başvurulardan 17 bin 265’nin kabul, 106 bin 970’nin ret ile sonuçlandığı, ayrıca 3 bin 580 dosya için ise ön inceleme kararı verildiği duyuruldu.

Toplatma, erişim engeli ve RTÜK kararları

Rapora göre basın yayın organlarına getirilen toplatma, erişim engeli kararları ve televizyon kanalları hakkındaki RTÜK yaptırımları ise şöyle:

Yenicaggazetesi.com.tr, birgun.net (Üç köşe yazısı, Mersin 3. Sulh Ceza Hâkimliği), cumhuriyet.com.tr, birgun.net, diken.com.tr (Üç sosyal medya paylaşımı, Gaziantep 2. Sulh Ceza Hâkimliği), cumhuriyet.com.tr, yenicaggazetesi.com.tr (Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliği), cumhuriyet.com.tr, birgun.net, gazeteduvar.com.tr (Bursa 6. Sulh Ceza Hâkimliği), ifade.org.tr/engelliweb (İstanbul Bakırköy 3. Sulh Ceza Hâkimliği), cumhuriyet.com.tr (İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimliği).

Halk TV: İki idari para cezası. Tele 1: İki idari para cezası. Flash TV: İdari para cezası. KRT: İki idari para cezası (Gezi davasından sonra CHP ve TİP milletvekillerinin açıklamalarını yayınlamak ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir açıklamasına yer vermek gerekçesiyle). FOX TV: İdari para cezası.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.