Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fiilen biten koronavirüs salgınında son durum | Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: “Verilere ulaşmakta güçlük çekiyoruz, kaç kişi yoğun bakımda bilmiyoruz”

Avrupa’da koronavirüs vaka sayıları artarken Türkiye’de “fiilen biten” koronavirüs salgınındaki son durumu Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul değerlendirdi. Ertuğrul, “Türkiye’de hangi varyant hâkim, bilmiyoruz” dedi.

Avrupa’da koronavirüs vakalarında yükseliş sürüyor. Koronavirüsün son varyantları BA.4 ve BA.5, İngiltere’de ve Kuzey İrlanda’da vaka artışına sebep oldu. Guardian’ın haberine göre Galler ve İskoçya’da ise durum belirsiz. BA.4 ve BA.5 varyantları ilk olarak ocak ve şubat aylarında Güney Afrika’da tespit edilmişti.

Bu varyantların Türkiye’deki etkilerini ve salgındaki son durumu, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul yorumladı.

“Koronavirüs kamusal bir sorun olarak algılanmıyor”

Sağlık Bakanlığı’nın salgına yönelik bilgi vermediğini söyleyen Ertuğrul, “Türkiye’deki BA.4 veya BA.5 varyantlarıyla ilgili hiçbir şey söyleyemem çünkü Türkiye’de Sağlık Bakanlığı genetik analiz yapıyor mu bilmiyorum, yapıyorsa bile bunu kamuoyuna açıklamıyor. Şu an Türkiye’de hangi varyant hâkim bunu bilemiyoruz bu yüzden” dedi.

Geçmişte açıklanan verilere güvenmediğini belirten Ertuğrul, “Devletin sağlık politikaları büyük bir başarısızlıkla sonuçlandı. Resmi rakam olarak 100 bin civarı insan hayatını kaybetti ancak biz hepimiz biliyoruz ki ne yazık ki bu sayı çok daha yüksek. Maalesef, Sağlık Bakanlığı bu süreci çok kötü yönetti. Verileri sakladılar, sayılar gerçeği yansıtmıyordu. Verilere ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Kaç kişi yoğun bakımda, hangi varyant hâkim bunu bilmiyoruz” diye konuştu.

Dünyada koronavirüsün durumuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Ertuğrul, artık hastalığın kamusal bir sorun olarak algılanmadığını şöyle anlattı: 

“İngiltere’de, Almanya’da ve bazı Avrupa ülkelerinde özellikle BA.4 ve BA.5 varyantlarıyla olgu sayılarının yükselişe geçtiğini görüyoruz. Dünyada da şöyle bir politik değişiklik var. Kovid-19 artık sağlık otoriteleri tarafından toplumsal bir sorun olarak görülmüyor, bireysel bir sağlık sorununa indirgenmiş durumda.”

Yeni varyantların etkisi ne olabilir?

Ertuğrul, BA.4 ve BA.5 varyantlarıyla ilgili “Tabii bu yeni varyantlar, Delta’da ya da Omicron’da olduğu gibi büyük dalgalanmalara sebep olmayacaktır fakat özellikle risk grubunu tehdit edecek dalgalanmalar yaratacaktır ve yapıyor da zaten” dedi.

“Tüm dünya için adaletli bir aşı dağıtım modeli oluşturması gerekiyor”

BA.4 ve BA.5 varyantlarına karşı dünya genelinde önlem alınmasının anlamlı olacağını dile getiren Ertuğrul, sözlerine şöyle devam etti: 

“Sağlık otoritelerinin sadece kendi ülkeleri için değil, tüm dünya için adaletli bir aşı dağıtım modeli oluşturması gerekiyor. Özellikle risk gruplarına uygulanması gereken hatırlatma dozlarının mutlaka atlanmadan yapılması gerekiyor. Bu dalgalanmalar döneminde bazı kısıtlamaları tekrardan gündeme almak gerekiyor tabii ama bunun için veriye ihtiyaç var, veri için de test yapmak gerekiyor.”

Risk grupları hacda dikkatli olmalı”

Aşısızlarla karşılaşma anında risk gruplarının hacda dikkatli olması gerektiğini söyleyen Ertuğrul, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda sorumluluk alması gerektiğini belirtti. Ertuğrul, “Kurban Bayramı döneminde bazı insanlar hacca gidecek, orada Türkiye’den insanlar, özellikle Afrika’dan gelen birçok insanla bir araya gelecek ve biliyoruz ki genelde hacca ileri yaştaki insanlar gidiyor ve bu insanlar Kovid-19 açısından risk grubundalar. Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce buna ilişkin önlemler alması gerekiyor. Oraya giden insanların aşılarının tamamlanması, gittiklerinde orada nasıl davranmaları gerektiklerini hacı adaylarına anlatılması gerekiyor” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı, salgının başından itibaren her gün paylaştığı koronavirüs bilgilerini 1 Haziran 2022’den bu yana haftalık olarak paylaşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.