Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Haksız tahrik” isyanı: Kadınlar, Pınar Gültekin için sokağa çıktı

Haber: Özgecan Özgenç, Edanur Tanış, Sara Elif Su Balıkçı

Kamera-kurgu: Furkan Erdem, Rona Şenol, Aytuğ Özçolak

Muğla’da öldürülen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in davasında Cemal Metin Avcı’ya “haksız tahrik” indirimi uygulanması İstanbul, Ankara ve İzmir’de protesto edildi.

Muğla’da öldürülen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in davasında Cemal Metin Avcı’ya “haksız tahrik” indirimi uygulanması İstanbul, Ankara ve İzmir’de protesto edildi.

Ankara’da polis müdahalesi

Avcı’ya verilen cezaya “haksız tahrik” indirimi uygulanmasına karşı Ankara’da Konur Sokak’ta bir araya gelen kadınlar, polis engeliyle karşılaştı. Polis, “Erkek adalet değil, gerçek adalet” sloganıyla yürümek isteyen kadınların pankartını yırttı.

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla 19.00’da Sakarya Caddesi’nde toplanan kadınlar da açıklamayı polis ablukası altında yaptı. Açıklamada, “Pınar Gültekin cinayetinin de diğer kadın cinayetlerinin de sorumlusu iktidardır” denildi.

“Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” ve “Yasta değil, isyandayız” sloganlarının atıldığı eylem açıklamanın ardından sonlandırıldı.

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”

İzmir’de kadınlar, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağırısıyla Alsancak’ta bir araya geldi.

Eylemde, “Pınar için adaletten de İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmiyoruz” yazılı pankart açıldı ve “Kadın cinayetlerini durduracağız” sloganı atıldı.

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla kadınlar, İstanbul-Kadıköy’deki Eminönü İskelesi’nin önünde bir araya geldi. Eylem başlamadan yaklaşık bir buçuk saat önce polis ekipleri alana gelmeye başladı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy da katıldı.

Dün (20 Haziran) görülen duruşmada verilen haksız tahrik indirimi kararını tanımadıklarını söyleyen kadınlar, “O mahkeme salonlarında bizleri, hayatlarımızı değil, katilleri yargılayın. Bu karar açıkça kadın katillerine, öldürün arkanızdayız demektir. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” dedi. 

Cemal Metin Avcı ve ona yardım edenlerin adil bir şekilde yargılanıp ceza almasını istediklerini ve o zamana kadar Pınar Gültekin için adalet istemekten vazgeçmeyeceklerini dile getiren kadınlar, “Haksız tahrik indirimi kadın cinayetlerine teşviktir”, “Öldürülen kadınlar isyanımızdır”, “Erkek yargı cinayetin ortağıdır” ve “Fail erkek devlet” pankartları taşıdı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.