Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YouTuber Porçay’ın parodi videosuna hapis cezası – Av. Ali Gül: “Türk Ceza Kanunu’nun en ufak ilkesine tahammülleri kalmadı”

YouTube’da yayınladığı rap sanatçısı Ezhel’i tiye alan parodi videosunun ardından YouTuber Erkan Porçay’a geçen şubat ayında, “madde kullanımını özendirdiği” gerekçesiyle 4 yıl 2 ay hapis cezası verilmişti. Dün (20 Haziran) cezasının onandığını duyuran Porçay, bugün (21 Haziran) polis tarafından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne götürüldü. Porçay’ın avukatı Ali Gül, hâkimin verdiği cezayı “çaresiz hissettiren ceza” olarak tanımladı.

YouTube’da 3 Kasım 2017’de yayınladığı “Ezhel Parodi” videosunun ardından Erkan Porçay’a “madde kullanımını özendirdiği” gerekçesiyle 4 yıl 2 ay hapis cezası verilmişti. Porçay, sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile mahkemenin kendisine verilen cezayı onadığını duyurdu. Paylaşımda Porçay, bugün (21 Haziran) Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde gidip teslim olacağını takipçilerine bildirdi. Konu hakkında görüş aldığımız Porçay’ın avukatı Ali Gül, dava sürecini Medyascope‘a anlattı.


“Türk Ceza Kanunu’nun en ufak ilkesine tahammülleri kalmadı”

Erkan Porçay’ın videosunda açıkça ”parodi” olarak belirtmesine rağmen hâkimin bu detayı görmezden geldiğini belirten Ali Gül, “Hâkim videonun parodi olduğuna yüzde yüz inanmak zorunda değil ama içinde parodi olabileceğine dair yüzde 1’lik bir şüphe oluştuğu takdirde müvekkilime kanunlar gereği beraat vermesi gerekiyordu ancak Türkiye’de Türk Ceza Kanunu’nun en ufak ilkesine tahammülleri kalmadı” dedi.

Normal şartlarda şüpheden sanığın yararlanması gerektiğinin altını çizen Gül, bu davada ise “videonun parodi olmama” şüphesinden savcının yararlandığını söyledi.

Hâkim ile konuşup, tüm delillerin müvekkilinin lehine olduğunu ve en ufak şüphede Porçay hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini belirttiğini söyleyen Ali Gül, bu talebini hâkimin “Neyse üst mahkeme bozar zaten” diyerek geri çevirdiğinin ve ardından istinafın kararı bozmayıp onayladığının altını çizdi.

“Porçay’ın serbest bırakılmasını bekliyoruz”

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde gidip teslim olacağını belirten Porçay’ın, sabah teslim olmadan polisler tarafından evinden alındığı bilgisini veren Gül, bundan sonraki süreci şöyle anlattı:

“Porçay’ın bir-iki gün içinde serbest bırakılmasını bekliyoruz çünkü onadıkları suç 2020’den önce işlendi, Canan Kaftancıoğlu nasıl girdiği gibi serbest bırakıldıysa Porçay için de aynısının gerçekleşmesini umuyoruz.”

Bundan sonraki süreçte öncelikle kararı düzeltmek için cumhuriyet başsavcılığına başvuracaklarını belirten Gül, talepleri reddedildiği takdirde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gideceklerini AYM’den de olumsuz sonuç aldıkları senaryoda ise davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceklerini belirtti.

“Hükümet değişmediği sürece bu kararları görmeye devam ederiz”

Kararın açıklanmasıyla beraber kendisini inanılmaz derecede çaresiz hissettiğini vurgulayan avukat Gül, “Derdimizi anlatabileceğimiz her dilde anlattık, hâkim ve savcı Ezhel’in kim olduğunu bile bilmiyorlardı. Hâkimi ikna ettiğimizi de düşünüyorum ama savcının olumsuz hareketleri hâkimin verdiği kararı etkiledi” diye konuştu.

Son olarak bu tarz davaların son olmayacağını belirten Gül, “Hükümet değişmeden bu tip kararları görmeye devam ederiz, daha çok can yanar. Boş boş işlerle uğraşmaktansa ilk önce ülkenin başındaki hükümeti değiştirmeye odaklanmamız gerekiyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.