Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazetecilerden “dezenformasyon” yasa teklifine tepki: “Bu yasada gazeteciler yok, basın özgürlüğü yok, kahrolsun sansür”

Gazetecilik meslek örgütleri, AKP ve MHP’nin hazırladığı “dezenformasyon-sansür yasası” olarak bilinen ve TBMM Genel Kurulu’nda yarın görüşülmesi beklenen Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nin geri çekilmesi için Ankara’da, Ulus Atatürk Heykeli önünde toplandı.

Haber: Hıdır Göktaş
Kamera & Kurgu: Furkan Erdem 

Gazeteciler, “Susturma, korkutma, hapsetme yasasına hayır. Basın hürdür, sansür edilemez” , “Sansür yasasına hayır” , “Yalan haber’ kime göre, neye göre?” , “Sosyal medyama dokunma” ve “Özgür basın susturulamaz” pankartları açtı ve slogan attı. 

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, yasanın geri çekilmesini istediklerini belirterek, gazeteci örgütlerinin ortak açıklamasını okudu. Bilgin, “Adı Basın Kanunu ama içinde basın yok, baskı var. Adı Basın Kanunu ama içinde gazeteciliği geliştirmek yok hapis cezası, kapatma, internet basınına ağır denetim ve basın kartı iptalleri var. Haftalarca Meclis’te iktidar ortaklarına ‘Gazetecileri dinlemeden basın yasası yapılmaz’ dedik, öneriler verdik, itiraz ettik ama nafile. Sanmayın ki bizler dezenformasyonun önlenmesini istemiyoruz” dedi. 

“Yasada susturma, korkutma ve hapsetme var”

Yasa teklifiyle “yanlış bilgiyi alenen yayma” suçu oluşturduğuna ve bu suçlamayla üç yıl hapis cezası getirildiğine dikkat çeken Bilgin, yasanın toplumu yazmaktan, eleştirmekten, sosyal medya mesaj paylaşmaktan alıkoyacağını söyledi. Bilgin, “Bu yasa toplumsal bir oto sansür dalgası yaratacaktır. Bu nedenle sadece gazetecilerin sorunu değildir. Bu yasada gazeteciler yok, gazetecilerin görüşleri yok, basın özgürlüğü yok diyoruz. Bir kez daha bu yasada susturma, korkutma ve hapsetme var diyoruz. Biz gazeteciler bu yasanın geri çekilmesini istiyoruz” diye konuştu. 

“Hepsi muğlak ve keyfiyete açık”

Gazeteci kökenli CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, düzenlemenin yaratacağı sorunları Medyascope’a şöyle değerlendirdi:  

“Düzenleme gündeme alınmış gözüküyor. Muhtemelen yarın görüşmeleri başlayacak. Aslına bakarsanız dezenformasyon adı altında milyonlarca vatandaş ve basının ifade özgürlüğü kısıtlanacak. Yeni bir suç yaratılıyor, ‘halkı alenen yanıltmak’ diye. Bir yıldan üç yıla kadar hapisle yargılanacaklar. Enflasyonla ilgili bir tahminde bulunduğunuzda iktidar ‘yanlış’ diye nitelendirirse, hakkınızda soruşturma başlayacak. Hepsi muğlak ve keyfiyete açık. Basın mensupları, akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve milyonlarca vatandaşın ifade özgürlüğü sınırlanacak, hapis cezası ile yargılanacaklar. Sosyal medya ağ sağlayıcılarının da devlete bilgi vermesi için yaptırım da getirecek.”

Eyleme, Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, Parlamento Muhabirleri Derneği, KESK Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, DİSK Basın-İş Sendikası, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Gazetecilikte Kadın Koalisyonu ve Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği katıldı. 

Siyasi partilerden destek

Gazetecilere siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de destek verdi. Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, CHP grup başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa, CHP’li TBMM İdare Amiri Mehmet Gökçer, CHP milletvekilleri Alpay Antmen, Utku Çakırözer, Kani Beko, Ali Haydar Hakverdi, Sibel Özdemir, Rafet Zeybek, Murat Emir, Candan Yüceer, Burhanettin Bulut, Sevda Erdan Kılıç, Yıldırım Kaya, Ali Mahir Başarır, Ali Şeker, Atilla Sertel, Tekin Bingöl, İlhami Özcan Aygün ve Gamze Taşcıer eyleme katıldı. 

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz ve KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de gazetecilere destek verdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.