Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 NBA Draftı’ndaki potansiyel ilk üç aday: Jabari Smith, Chet Holmgren ve Paolo Banchero’yu yakından tanıyalım

NBA Draftı (seçmeleri) 2022 sınıfının seçimleri bu gece 02.30’da, Brooklyn’deki Barclays Center’da yapılacak. İlk üç sırada seçme hakkı sırasıyla Orlando Magic, Oklahoma City Thunder ve Houston Rockets’a ait. İlk üç sırada seçilmesi muhtemel isimleri tanıyalım.

1) Orlando Magic – Jabari Smith (2003 doğumlu, forvet)

Orlando Magic’in ilk sıradan draft etme ihtimali en yüksek oyuncu olarak Jabari Smith konuşuluyor. Forvet pozisyonunda görev yapan 2003 doğumlu ve 2.08 metre boyundaki genç yıldız adayı NCAA’de Auburn ile geçirdiği tek sezonda 16,9 sayı, 7.4 ribaund, 2 asist, 1 blok ve 1,1 top çalma istatistikleri yakaladı. “Stretch 4” (şutör uzun) diyebileceğimiz tarzda bir oyun yapısına sahip olan Smith, uzun kolları ve iyi dış atış yüzdesi ile birlikte, driplingi kesip (pull up) attığı üçlükleriyle ön plana çıkıyor.

Maç başına kullandığı 5,5 üç sayılık atış denemesinde yakalamış olduğu %42’lik isabet yüzdesi de ciddi miktardaki dış atış sayısına rağmen yüksek yüzdelerde bitirdiğinin göstergesi. Savunma tarafında ise yine uzun kolları ve yanal olarak çabuk ayaklara sahip olmasıyla iyi bir blok tehdidine de sahip olan Smith, değişim (switch) savunmasında da kısaların karşısında kalabilecek potansiyele sahip bir oyuncu.

Gerek şutu gerekse hızlı ayakları sayesinde günümüz basketbolunun en çok aranılan uzun tiplemesine sahip olan Jabari Smith’in, hücum tarafında ise çok fazla şuta dayalı oyuna sahip olması hakkındaki soru işaretlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Boyalı alandan veya içeriye drive ettiği noktalarda sayı üretip üretemeyeceği konusu ve 1’e 1’lerdeki üretimleri Smith’in tavanının süper yıldız olup olmayacağını belirleyecek. 

Son olarak, Jabari Smith’in babası da kendisi gibi bir NBA uzunu. Jabari Smith Sr., 2000 yılında Sacramento Kings tarafından ikinci tur 45. sıradan draft edilmiş ve 10 yıl boyunca NBA’de oynamıştı. 

Jabari Smith Jr.’ın sezon içindeki en iyi hareketleri:

https://www.youtube.com/watch?v=QjhSatX7JdQ&feature=youtu.be

2) Oklahoma City Thunder – Chet Holmgren (2002 doğumlu, pivot)

Oklahoma City Thunder adına draft edilmesi en muhtemel isim olarak Chet Holmgren görünüyor. Pivot pozisyonunda görev yapan 2.13 metre boyundaki 2002 doğumlu dev isim forvet olarak da görev yapabiliyor. Gonzaga’da geçirdiği tek sezonda 14,1 sayı, 9,9 ribaund, 1,9 asist ve 3,7 blok ortalamaları yakalayan Holmgren, çok çeşitli hücum repertuarı ve çabuk ayak-uzun kol avantajı ile elit seviyede çember koruyucu olarak ön plana çıkıyor.

Ayak çabukluğu sayesinde de kolej kariyerinde kısaların karşısında da kalabilen bir oyuncu olan Holmgren’in, bunu NBA kısalarına karşı da başarıp başaramayacağı soru işaretleri barındırıyor. Hücum yönünde pas ve şut yeteneği ile birlikte güven veren genç yıldız adayının potansiyeline ulaşıp ulaşamama konusundaki en büyük soru işareti ise ince fiziği ve güç eksikliği olarak göze çarpıyor.

NBA’de bir çok uzunun başarabildiği gibi kas kütlesini kendisine ekleyebilirse tavanı konusunda bu sınıfın en iyi oyuncusu bile olabilir. NBA’da daha önce deneyimlenmemiş bir tarzda oyuncu olması onu draft edilmesi riskli ancak büyük ödül de içerebilecek bir oyuncu olarak ön plana çıkarıyor.

Chet Holmgren’in sezon içindeki en iyi hareketleri:

https://www.youtube.com/watch?v=9Uit26tGBjM&feature=youtu.be

3) Houston Rockets – Paolo Banchero (2002 doğumlu, forvet)

Houston Rockets’ın üçüncü sıra seçimi olması muhtemel isim olarak ise Paolo Banchero konuşuluyor. İtalyan kökenlerine de sahip 2002 doğumlu ve 2.08 metre boyundaki Banchero forvet pozisyonunda görev alıyor. Hücumda geniş yetenek setine sahip olan genç yıldız adayı, yüksek hareket kabiliyeti ve iyi 1’e1 üretimleri sayesinde takımın skor yükünü çekebilecek özelliklere sahip bir potansiyel olarak göze çarpıyor.

Duke’te geçirdiği tek sezonda 17,2 sayı, 7,8 ribaund, 3,2 asist, 1,1 top çalma istatistikleri yakalayan Banchero’nun NBA seviyesinde elit bir skorer olabilmesi için 3-sayılık atış ve serbest atış yüzdelerini biraz daha yukarı çekmesi gerekiyor. Maç başına 3,3 3-sayılık atış denemesinde %33,8 isabet yüzdesi kaydeden genç ismin, şut isabet oranında yakalayacağı %3-4’lük ufak bir artış, NBA kariyerinin nasıl şekilleneceğini belirleyecek. Keza skorer bir oyuncu olarak %72,8 olan serbest atış yüzdesini de %80 dolaylarına çıkarması kendisi adına önemli bir eşik olacak.

Paolo Banchero’nun diğer zayıf yanı ise savunmada kendini yeterince vermeyerek enerjisini saklamak istemesi. Ayrıca NBA kısalarına karşı yanal ayak çabukluğu da değişim (switch) savunmasında zorluk yaşamasına neden olabilir. Atletizmi ile de elit bir çember savunucusuna dönüşemeyecek olan Banchero, savunmada belirli alanlarda gelişerek zaaf olmaktan çıkabilecek potansiyele sahip. Savunmada bu kadar zaafı bulunmasına rağmen belki de draft sınıfındaki hücum potansiyeli en yüksek isim olması onun birinci sıraya yükselebileceğinin konuşulmasını sağlayan faktör. Kariyerindeki eşiği atlayabilirse bir NBA takımının hücumundaki 1 numaralı skor opsiyonu olabilecek yeteneğe sahip olması onu cazip kılan unsur.

Paolo Banchero’nun sezon içindeki en iyi hareketleri:

https://www.youtube.com/watch?v=zD2Y43CDvUM

Bonus: 7) Portland Trail Blazers – Dyson Daniels (2003 doğumlu, gard)

Portland Trail Blazers tarafından yedinci sıradan draft edilmesi muhtemel isim olarak ise Dyson Daniels karşımıza çıkıyor. Drafttan seçildiği yerden bağımsız olarak sürpriz yapabilecek isimlerden birisi olan 2003 doğumlu 2.03 boyundaki Avustralyalı genç yıldız adayı, kısa pozisyonlarının hepsinde oynayabilecek yeteneğe sahip.

2.03 metre boyuna rağmen aslında bir gard olan Daniels, boyunun avantajı ile kısa forvet pozisyonunda da görev alabilir. Geçen sezon formasını giydiği NBA G-League’de mücadele eden Ignite forması ile çıktığı 14 maçta 11,3 sayı, 5,9 ribaund ve 4,4 asist istatistikleri yakalayan Daniels, eğer Portland tarafından draft edilirse takımın uzun yıllardır hasret olduğu, Damian Lillard’ın yanında onun savunmadaki eksiklerini giderebilecek ve hücumda da ikincil oyun kurucu rolünü üstlenebilecek bir garda kavuşmuş olacak.

Savunma yönü ve özellikle 1’e 1 savunmasında çok etkili olan Daniels’ın zayıf yönü ise hücum tarafındaki şut istikrarı, yalnızca %25’le üçlük atan Daniels’in iyi bir NBA gardı olabilmesi için şut yüzdesini %33-35’lere kadar çıkarması gerekiyor. Çember etrafında etkili bir bitirici ve pas vizyonu da geniş olan genç yıldız şut istikrarını yakaladığı takdirde her takımın ihtiyaç duyduğu iyi savunmacı ve ikincil top yönlendirici olan gard rolünü doldurabilir. Günümüz basketbolunda en büyük eksiklerden birisi olarak All-Around gard olarak NBA’de büyük fark yaratabilir.

Dyson Daniels’ın sezon içindeki en iyi hareketleri:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler