Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’da 6,1 büyüklüğünde deprem: En az 1000 kişi yaşamını yitirdi, Taliban uluslararası yardım çağrısında bulundu

Afganistan’ın güneydoğusundaki Host kentine 44 kilometre uzakta meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremde en az bin kişi yaşamını yitirdi ve en az bin 500 kişi yaralandı. Yetkililer ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ederken, Taliban uluslararası topluma seslendi ve yardım çağrısında bulundu.

Afganistan’da dün (22 Haziran) günün ilk saatlerinde merkez üssü Pakistan sınırındaki Host vilayetinde 44 kilometre mesafede 6,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Güneydoğu Paktika eyaleti depremde en çok hasar gören bölge olurken, Birleşmiş Milletler (BM) bölgeye barınma ve gıda yardımı sağlamaya çalışıyor.

Ölü sayısı artabilir

Yetkililer arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini fakat şiddetli yağmur ve kaynak yetersizliği nedeniyle çalışmaların sekteye uğradığını belirtti. Kurtarma görevlileri BBC’ye verdikleri demeçte, ölü sayısın artacağından endişe ettiklerini söyledi.

Üst düzey bir Taliban yetkilisi, hükümetin halka ihtiyaç duyduğu ölçüde mali yardımda bulunamadığını açıkladı. Yardım kuruluşlarının ve komşu ülkelerin Afganistan’a yardım ettiğini fakat bu yardımların da yetersiz kaldığını belirten yetkili, “Bu, yıllardır eşi benzeri görülmemiş bir deprem” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres de BM yetkililerinin ve sağlık ekiplerinin, bölgeye doğru yola çıktığını bildirdi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, son 10 yılda Afganistan’da meydana gelen depremler sonucunda yedi binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini ve yılda ortalama 560 kişinin deprem sonucu öldüğünü belirtti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.