Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 120. gün: Ukrayna AB’ye katılacak mı?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Belçika’nın başkenti Brüksel’de bugün düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde Ukrayna’ya AB adaylık statüsü verilmesi bekleniyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesini Mariupol’e dönüştürmeyi hedeflediğini söyledi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bugün (23 Haziran) düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde Ukrayna’ya AB adaylık statüsü verilmesi gündemde. Ukrayna’nın AB Büyükelçisi Vsevolod Chentsov, AB adaylık statüsünün Ukraynalılar için psikolojik bir destek olacağını söyledi fakat Kiev’in üyelik sürecinin ancak savaş bittiğinde başlayabileceğini belirtti.

Aday statüsünün AB üyeliğine yönelik ilk resmi adım olduğu biliniyor. Fransa bu hafta, Ukrayna’nın adaylık statüsü konusunda birlik içerisinde tam bir fikir birliği olduğunu söyledi.

Zelenskiy: “Rusya Donbas’ı Mariupol’e dönüştürmeye çalışıyor”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus birliklerinin Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde bulunan bazı şehirleri Mariupol’de yaptıkları gibi yok etmeye çalıştığını söyledi.

Zelenskiy açıklamasında, “Donbas’a şiddetli hava ve topçu saldırıları düzenleniyor. İşgalcilerin bu yöndeki hedefi aynı, tüm Donbas’ı adım adım yok etmek istiyorlar. Lısıçansk, Slovyansk, Kramatorsk gibi bölgedeki şehirleri Mariupol’e dönüştürmeye çalışıyorlar. Bu nedenle, Ukrayna’ya silah tedarikinin hızlandırılmasını tekrar tekrar vurguluyoruz” dedi.

G7 zirvesinde Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar açıklanacak

Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) üst düzey bir yetkili, Almanya’da düzenlenecek G7 Zirvesi’nde liderlerin Rusya’ya baskı yapmayı amaçlayan yeni tedbirlerin yanı sıra Avrupa güvenliğini desteklemeye yönelik yeni taahhütleri açıklayacağını söyledi. Guardian’ın haberine göre yetkili, “Rusya üzerindeki baskıyı artırmak için somut bir dizi teklif sunacağız” diye konuştu.

Diğer gelişmeler ise şöyle:

  • Rusya, Litvanya’dan gelen bazı ürünlerin Kaliningrad şehrine geçişini yasaklayan AB yaptırımlarının “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Moskova’nın, “yasadışı” diye nitelediği AB yaptırımlarına karşı misillemeler üzerinde çalıştığı belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı da Moskova’nın, Litvanya’nın yasağına karşı yalnızca diplomatik değil, pratik şekilde de tepki vereceğini söyledi.
  • Finlandiya Savunma Bakanı General Timo Kivinen, ülkesinin bir Rus saldırısına karşı hazır olduğunu ve bir saldırı yaşanması durumunda “sert bir direniş” göstereceklerini söyledi. Kivinen, Finlandiya vatandaşlarının savaşmak için motive olduğunu ve ülkenin azımsanmayacak düzeyde mühimmatı olduğunu belirtti.  
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’nın ülkesine uyguladığı yaptırımlara karşılık olarak, BRICS grubundan ülkelerle bağların güçlendirilmesi çağrısında bulundu. Putin, “Rusya’da Hint zincir mağazalarının açılması ve Çin otomobillerinin Rusya pazarındaki payının artırılması” konusundaki tartışmaların devam ettiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.