Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BDDK, döviz varlığı 15 milyon TL’yi aşan şirketlerin kredi kullanamayacağını açıkladı: “Bu karar bir nevi sermaye kontrolü”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bugün piyasalar kapandıktan sonra yaptığı açıklamayla şirketlerin bankalardan TL kredi kullanımına sınırlama getirdi. Döviz varlığı 15 milyon TL’yi geçen şirketler banka kredisi kullanamayacak, 15 milyon TL’nin altında olanlar ise bu durumu belgeleyecek ve BDDK tarafından belirlenen kurallara uyacağını taahhüt edecek. Ekonomistler bu düzenlemeyi “bir nevi sermaye kontrolü” olarak değerlendirdi.

Merkez Bankası’nın (MB) politika faizini yüzde 14’te sabit tutmasının ardından, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), dün akşam (23 Haziran) yaptığı açıklama ile şirketlerin TL satarak yurtdışında swap yapmasını kısıtlamıştı. Bugün de piyasaların kapanması ve hafta sonu tatiline girmesiyle birlikte BDDK’dan şirketlerin banka kredisi kullanımına ilişkin yeni düzenleme geldi.

BDDK’nın kararına göre şirketler TL kredi kullanmak istiyorlarsa BDDK’nın getirdiği sınır kadar döviz varlığına sahip olmak zorunda. Sınır ise şirketlerin döviz varlıklarının 15 milyon TL’yi aşmaması. Eğer 15 milyon TL’yi aşıyor veya şirketin cirosu ile aktif büyüklüğünün yüzde 10’undan fazla dövizi varsa bu şirketler TL kredi kullanamayacak. 15 milyon TL’yi aşmayan şirketler ise sınırı aşmama sözü vererek TL kredi kullanabilecek. BDDK’nın yaptığı açıklama aynen şöyle:

“Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan muhasebe ve finansal raporlama standartları çerçevesinde konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan şirketler için bu değerlendirmenin konsolide bilançolar üzerinden yapılmasına karar verilmiştir.

Bu kuralın istisnası olarak, ilgili mevzuat uyarınca yabancı para cinsinden kredi kullanması mümkün olmayan şirketlerle sınırlı olmak üzere, bu şirketlerin bankaya kredi başvurusunda bulunduğu tarihten itibaren 3 aylık dönem içinde yabancı para net pozisyon açığı bulunduğunu Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşları tarafından en güncel finansal tabloları üzerinden yapılacak incelemeye göre tespit ettirmeleri ve bu kuruluşlarca onaylanmış belgelerle bankaya başvurmaları şartıyla, bu şirketlere yalnızca başvuru tarihini izleyen 3 aylık dönemdeki, söz konusu tespit edilen pozisyon açığı ile sınırlı olmak üzere TL cinsinden nakdi ticari kredi kullandırılabilmesine karar verildi.

Yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlerin, kredi başvuru tarihi itibarıyla, mevcut yabancı para nakdi varlıkları ile en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamını ve son 1 yıllık net satış hasılatını bağımsız denetim kuruluşuna tespit ettirmeleri ve kullanacakları kredinin vadesi boyunca yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon TL’yi aşmayacağını beyan ve taahhüt etmeleri, söz konusu beyan ve taahhüdün banka tarafından kontrolünün sağlanmasını teminen şirketlerin her ayın ilk 10 iş günü içinde bir önceki ay sonu bilançosuna göre yabancı para nakdi varlıklarının, aktif toplamının ve bir önceki ay sonu itibarıyla son 12 aylık net satış hasılatının güncel değerini bankaya iletmeleri şartıyla bu uygulamadan muaf tutulmalarına, bu uygulama kapsamında, yabancı para nakdi varlıkların TL karşılığının hesaplanmasında hesaplama tarihine ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılmasına, karar verilmiştir.”

Dolar düştü

Bu kararın ardından dolar/TL, Türkiye piyasaları kapanmışken bankalar arası piyasada düşük hacimli işlemlerde 17.36 lira seviyelerinden hızla 16.40 lira seviyelerine kadar geriledi. Ancak dolardaki bu düşüş, kamu bankalarının döviz satmış olabileceği yorumlarına da yol açtı.

15 milyon TL’yi aşmayacağım sözü

BDDK’nın kararına göre şirketler kredi başvurusu yaptıkları tarih itibariyle yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığı 15 milyon TL’nin üzerinde ise ve bu yabancı para varlıklar şirketin en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son bir yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10’unu aşıyorsa bu şirket, TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullanamayacak. 

“Bir nevi sermaye kontrolü”

Yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketler de, kredi için başvurdukları tarihte döviz cinsinden “nakdi varlıklarını” ve son bir yıllık net satış hasılatını bağımsız denetim kuruluşuna tespit ettirecekler. Kullanacakları kredinin vadesi boyunca yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının da 15 milyon TL’yi aşmayacağını beyan ve taahhüt edecekler.

Üst düzey bir ekonomist, bu kararı Medyascope’a “Bu yeni uygulama sermaye kontrolünü iyice artırdığından insanlara zorla elindeki doları sattırma ya da el koyma riski yüzünden biraz da satış getirmiş olabilir” sözleriyle değerlendirdi.

Karara tepkiler

Eski başbakanlardan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da karara Tweeter hesabından tepki gösterdi:

 Ekonomist Öner Günçavdı da kararı Tweeter hesabında şöyle değerlendirdi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.