Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM’den uyarı: İstanbul, Marsilya ve İskenderiye, Akdeniz tsunamisine hazır olmalı

30 sene içinde büyük hasarlara yol açabilecek ve boyu bir metreyi aşabilecek bir tsunami yaşanması ihtimalinin yüzde 100’e yakın olduğunu bildiren Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Akdeniz kıyısındaki şehirlerinin tsunamiye hazırlıklı olması gerektiğini duyurdu.

UNESCO’nun uyarısında, Pasifik ve Hint Okyanusu’na kıyısı olan şehirlerin tsunami riskine karşı hazır oldukları ancak Marsilya, İskenderiye, İstanbul, Cannes ve Cadiz gibi Akdeniz şehirlerinin tsunami riskini hafife alabildiği belirtildi. 

UNESCO tarafından önümüzdeki hafta Lizbon’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı’nda risk altındaki toplumların 2030 yılı civarında meydana gelebilecek tsunamiye karşı alınacak önlemler tartışılacak.  

Kaynak: The Guardian

Türkiye’de de tsunami merkezi açılacak

UNESCO’da görevli tsunami uzmanı Bernardo Aliaga, 2004’ten beri tsunaminin sarsıcı etkilerini azaltmak için ciddi önlemler aldıklarını ancak hâlâ atılması gereken adımlar olduğunu söyledi. Aliaga, tsunamiden etkilenecek 12 bölgede tsunami merkezi açılması için hazırlıkların tamamlandığını belirtti. Bu merkezlerin beşi Yunanistan, Türkiye, İtalya, Portekiz ve Fransa gibi Akdeniz ülkelerinde açılacak.

2030 yılına kadar hazırlıkların tamamlanması hedefleniyor

2030 yılına kadar teknolojik hazırlıkların da sonuçlanmasını hedeflediklerini aktaran Aliaga, insanların elinde kaçış haritaları olacağını ve bunlar için tatbikatlar düzenleneceğini söyledi. Aliaga ayrıca, depremden 10 dakika sonra tsunami riskinin büyüklüğüne dair insanlara WhatsApp üzerinden uyarı mesajı geleceğini vurgulayarak programı şöyle anlattı: “Eğer yerel bir tsunami ise ilk dalganın gelişinden en çok 20 dakika içinde haberdar olacaksınız. İkinci dalga daha şiddetli olacak ve ilkinden en çok 40 dakika sonra vuracak.” 

Tarihteki en şiddetli tsunami, 2004 yılında Hint Okyanusu’nda meydana gelmiş ve toplam 14 ülkede tahminlere göre 230 bin insan hayatını kaybetmişti. 2011 yılında Japonya’da 9,1 depremin ardından yaşanan ve dalga boyu 40 metreye ulaşan tsunamide ise 18 bin insan ölmüştü.

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.