Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 121. gün: Ukrayna ve Moldova AB’ye aday ülke oldu, Rusya Severodonetsk’i kuşatmaya devam ediyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 121. günü. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik başvurusunun onaylandığını açıkladı. Böylece AB, Ukrayna ve Moldova’ya aday ülke statüsü verilmesi üzerinde anlaşmış oldu. Birçok AB yöneticisi ve üye ülkelerin liderleri Ukrayna’yı kutlarken Rus ordusunun, Ukrayna’nın Luhansk’ta elinde kalan son iki şehrine yönelik kuşatması sürüyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, dün (23 Haziran) Ukrayna ve Moldova’ya Avrupa Birliği (AB) aday ülke statüsü verildiğini açıkladı. Michel, Avrupa Konseyi’nin kararını tarihi bir an olarak nitelendirdi.

Brüksel’de bir araya gelen AB liderleri, Ukrayna’nın aday statüsünü Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in Rusya’nın işgalinin ilk günlerinde Ukrayna’yı AB’ye katma girişimini başlatmasından yaklaşık dört ay sonra onayladı.

Zelenskiy, kararın açıklanmasının ardından Twitter hesabından “Ukrayna-AB ilişkilerinde eşsiz ve tarihi bir an. Ukrayna’nın geleceği, AB’nin içindedir” açıklamasını yaptı.

Zelenskiy ayrıca, çektiği kısa bir videoda Brüksel’deki AB liderlerine şöyle seslendi:

“Avrupa’nın yeni tarihinin başlangıç noktasının bu olacağına inanıyorum. Gerçekten birleşmiş ve kendini, değerlerini ve geleceğini nasıl savunacağını bilen bir Avrupa. Bugün, devletimizin 30 yıllık bağımsızlığında Ukrayna için en önemli kararlardan birini kabul ettiniz. Ancak bu kararın sadece Ukrayna için olmadığına inanıyorum. Rusya’nın işgalinin özgürlüğü ve birliği koruma yeteneğimizi test ettiği bu zor koşullarda, Avrupa’yı güçlendirmeye yönelik atılabilecek en büyük adımdır.”

Zelenskiy, Telegram’dan yaptığı açıklamasında ise “Ukrayna, 27 AB ülkesi için gelecekteki bir eşit ortaktır” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise kararın açıklanmasının ardından “AB için güzel bir gün” mesajını paylaştı.

Rus kuvvetleri Lısıçansk‘taki birlikleri kuşatmaya çalışıyor

Rus ordusunun, Luhansk’ta Ukrayna’nın kontrolünde kalan son iki şehir Severodonetsk ve Lısıçansk’a yönelik kuşatması devam ediyor. Ukraynalı üst düzey savunma yetkilisi Oleksiy Gromov dün (23 Haziran) yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin Lısıçansk’ı savunan Ukrayna birliklerini kuşatmaya çalıştığını söyledi.

Rus devlet haber ajansı Tass ise Rus destekli ayrılıkçıların Lısıçansk’ı kuşattığını ve şehrin erzak bağlantısının kesildiğini duyurdu.

Lısıçansk Valisi Serhiy Haidai bugün (24 Haziran) Telegram hesabından yaptığı açıklamada Ukrayna kuvvetlerinin, Lısıçansk’ın güney eteklerinde yapılan bir saldırıyı püskürttüğünü ve iki kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İddia: Rus kuvvetleri konut kisvesi altında tahkimat inşa ediyorlar

İşgal altındaki Mariupol kentinin resmi Ukrayna hesabı, Rus kuvvetlerini, bölgede “konut kisvesi altında” tahkimat inşa etmekle suçluyor. Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boiçenko, konu hakkında şöyle konuştu:

“İşgalciler konut olduğunu iddia ettikleri binalar inşa etmeye başladı. Mariupol sakinlerinden, işgalcilerin hendekler kazdığı ve bu yeni binaların arkasına ekipman yerleştirdiği bilgisini aldık.”

Luhansk Halk Cumhuriyeti: “Ukrayna füzesi düşürdük”

Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin Rusya Büyükelçisi Rodion Miroshnik, dün (23 Haziran) gece bir füze düşürdüklerini iddia ederek “Uçuş yolu ve hesaplanmış verilere dayanarak söylüyoruz, hedef Luhansk Halk Cumhuriyeti yönetimiydi” açıklamasını yaptı.

Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni meşru bir otorite olarak tanıyan tek Birleşmiş Milletler üyesi Rusya.

Kaynak: BBC, Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.