Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Son 30 yılın en önemli ateşli silah yasası: ABD’de silah kontrol yasası 65 oyla Senato’dan geçti

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), 10 Cumhuriyetçi ve 10 Demokrat senatörün birlikte hazırladığı silah kontrol yasası 65 oyla Senato’da onaylandı. Yasa teklifi, son 30 yılın en önemli ateşli silah yasası olarak kayıtlara geçti. Ulusal Tüfek Derneği (NRA) teklifi eleştirirken, ABD Başkanı Joe Biden ise teklifi doğru yönde bir adım olarak nitelendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 20 senatörün hazırladığı ve oylamaya sunduğu silah kontrol yasası Senato’dan 65 oyla geçti. Yasanın şimdi Temsilciler Meclisi’ne sunulması gerekiyor. Teklif, Temsilciler Meclisi’nde de onaylanırsa ABD Başkanı Joe Biden’ın önüne gelecek ve yasalaşacak.

Yasa teklifi ne içeriyor?

Yasa teklifi 21 yaşından küçükler için daha sıkı silah kontrollerinin olmasını içeriyor. Ayrıca teklif, zihinsel sağlık programlarını artırmak ve okul güvenliğini artırmak için federal fondan 15 milyar dolar tahsis edilmesini öngörüyor.

Tehdit unsuru kabul edilen insanların ateşli silahlarına el koymak için kırmızı bayrak yasalarının uygulanmasını içeren teklifte bunun için bütçe oluşturma çağrısı da yer alıyor.

Yasa tasarısı son 30 yılın önemli tekliflerinden biri

Tasarı on yıllardır önerilen bir reform olmasının yanı sıra, hem Demokratlardan hem de Cumhuriyetçilerden ilk kez bu düzeyde destek görüyor. Silah kontrol yasası, ABD’de son 30 yılın en önemli ateşli silah yasası olarak kayıtlara geçti. Tarihsel olarak, ABD silah yasalarını güçlendirme çabaları bugüne kadar Cumhuriyetçi Parti tarafından engelleniyordu.

Ulusal Tüfek Derneği (NRA) ise tasarıya karşı çıktı ve bunun şiddeti durdurmayacağını savundu. ABD Başkanı Joe Biden ise teklifin “doğru yönde atılmış bir adım” olduğunu ancak yine de yeterli olmadığını söyledi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.