Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marmaris’te yangının ardından son durum

Muğla’nın Marmaris ilçesinde geçen salı (21 Haziran) başlayan ve dört gün süren yangında 4 bin 500 hektar ormanlık alan kül oldu. Soğutma çalışmalarının sürdüğü bölgeden gelen fotoğraflar felaketin boyutunu gözler önüne serdi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Soylu, “Envanterde gece görüşlü helikopter yok” diyen Marmaris Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Oktay’ı sert sözlerle hedef aldı.

4 bin 500 hektar ormanlık alan yandı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris’te orman yangınındaki son durumla ilgili Muğla Afet Koordinasyon Merkezi’nde basın açıklaması yaptı. Yangının tamamen kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü belirten Kirişci, 4 bin 500 hektar alanın yandığını söyledi. 

Kirişci: “Helikopter, uçak, İHA sayımız hiç kimsenin tahayyül edemediği şekilde artırıldı”

Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 88’inin insan kaynaklı olduğunu dile getiren Kirişci, “Vatandaşlarımızın çok dikkatli olmalarını istiyorum. Yüzde 55’i hassas ormanlardan oluşan böyle bir coğrafyada güzel Muğlamızda hepimizin çok dikkatli olması gerekiyor. Yangın sonrasında da yine paydaşlarımızla birlikte bir araya geleceğiz ama özelde de orman genel müdürlüğü bakanlık olarak kendi çalışmalarımızı tekrar gözden geçireceğiz. Geçen yıla göre gerek helikopter sayımız gerekse uçak ve İHA sayımız, hiç kimsenin tahayyül edemediği şekilde artırılmıştır” diye konuştu.

Soylu: “Envanterde gece görüşlü helikopter yok” CHP’li Başkan Oktay’ı hedef aldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Envanterde gece görüşlü helikopter yok” diyen Marmaris Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Oktay’ı hedef aldı. Soylu şunları söyledi: “Bizim devlet hava araçlarımızın yüzde 90’ından çoğu gece görüşlüdür. Bunu herkes bilsin. Biz operasyon yapıyoruz. Gece görüşlü helikopter ayrı ve yangın söndürme cihazı ayrı, gece yangın söndürebilen hava araçları ayrıdır. Bu ikisini birbirinden ayırmak gerekir. Biz Türkiye’de gece yangın söndürebilen hava aracı kullandık mı? Evet geçen sene bunu deneyimledik. Peki dünyada bu çok kullanılıyor mu? Şimdi bu da ayrı bir sorudur fakat affedersiniz ya herkes kendi işini yapsın. Buna bir belediye başkan yardımcısı veya bir belediye başkanı karışırsa artık tuz kokmuş demektir. Sen çöpünü toplamakla mükellefsin.”

Oktay: “Yangının yaralarını sararken yaban hayvanlarını unutmuyoruz”

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımla belediyenin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Oktay, “Yangının yaralarını sararken doğal yaşam alanları kül olan yaban hayvanlarını unutmuyoruz. Alevlerden kaçan canlılar için gitmiş olabilecekleri ormanlık alanlara su koyuyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.