Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fas’tan İspanya’ya geçmeye çalışan 23 göçmen izdiham sonucu hayatını kaybetti

İspanya’nın Kuzey Afrika’daki topraklarından Melilla kentindeki sınır hattında, önceki gün (24 Haziran) Fas’tan İspanya’ya geçmeye çalışan iki bine yakın göçmen izdihama neden oldu. İzdihamda 23 kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken, her iki ülkeden insan hakları grupları olayın tarafsız bir şekilde araştırılması çağrısında bulundu.

İspanya’nın Kuzey Afrika’da bulunan Melilla kentinden sınırı geçmeye çalışan göçmenler, tel örgülere tırmanmaya çalıştı.

Görgü tanıkları, yaklaşık iki bin kişinin sınırı geçmeye çalıştığı sırada izdiham çıktığını söyledi. İzdiham sırasında göçmenlerden bazıları ezilerek, bazıları ise tel örgüden düşerek hayatını kaybetti.

Bir İspanyol polis kaynağı, Reuters’e, çiti geçmeye çalışan kişilerin güvenlik güçlerine sopa, bıçak ve asit ile saldırdığını ve tel örgünün zayıf olarak algılanan bir noktasından topluca geçmeyi denediklerini söyledi.

Faslı yetkililer ölü sayısını 23 olarak açıklarken Fas İnsan Hakları Derneği sayının 29 olduğunu öne sürdü. İspanya sınırın kendi taraflarında can kaybı yaşanmadığını duyurdu. 133 göçmenin İspanya tarafına geçtiği olaylarda onlarca göçmenin de yaralandığı belirtildi. Yetkililer, 176 Faslı güvenlik görevlisinin ve 49 İspanyol sınır muhafızının yaralandığını açıkladı.

İspanya Başbakanı Sanchez: “İspanya’nın toprak bütünlüğüne saldırı”

Öte yandan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, toplu geçiş girişimini İspanya’nın toprak bütünlüğüne yönelik “şiddetli bir saldırı” olarak niteleyerek kınadı.

Sanchez, “Sınırda meydana gelenlerin bir sorumlusu varsa o da insan ticareti yapan mafyalardır” dedi.

Batı Sahra sorunundan kaynaklanan ve 10 ay süren İspanya ile Fas arasındaki diplomatik kriz geçen nisan ayında sona ermiş ve iki ülke arasında normalleşme süreci başlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.